Zdravlje

ZBOG OVOGA DESNI BOLE I KRVARE, A KARIJES "CVETA": Zubarka upozorila na grešku koju svi prave, ima veze sa DISANJEM!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Kakve veze imaju disanje na nos ili usta, i zdravlje zuba? Zubarka objasnila kada je šansa za kvarenje zuba veća!

Izvor: YouTube/Prevention Magazine

I usna duplja, baš kao i naš sistem za varenje, ima mikrobiom, milione bakterija koji u njoj žive i obavljaju važne funkcije.

Mikrobiom usne duplje možemo narušiti na razne načine, i time rizikovati infekcije, probleme s desnima ili zubima, karijes... Dobre bakterije i pljuvačka štite naša usta, a jedna iznenađujuća stvar može negativno da utiče na njihov broj i raznovrsnost.

Disanje na usta može na neočekivani način da utiče na zdravlje usne duplje, upozorila je zubarka dr Stejsi Vitman. Objasnila je zbog čega bi trebalo da dišemo na nos kada god možemo i kako to utiče na mikrobiom.

Disanje na nos podstiče proizvodnju pljuvačke, koja igra važnu ulogu u održavanju zdravlja usne duplje. Pljuvačka održava pH vrednost usta između šest i sedam, što je zdrav raspon. S druge strane, suvoća usne duplje "priziva" bakterije i gubimo prirodnu zaštitu koju pljuvačka donosi.

"Disanje na usta može dovesti do problema s desnima, ali i brojnih drugih zdravstvenih tegoba. Među njima su loš san, usporen oporavak nakon zdravstvenih problema, promene raspoloženja i druge", rekla je ona.

Pročitajte i grešku koju većina ljudi pravi kada pere zube!

(MONDO)

Tagovi