Zdravlje

5 SIMPTOMA STOMAČNOG VIRUSA NEMAJU VEZE SA STOMAKOM: Ako ih osetite, moguće je da ste već ZARAŽENI - evo šta pomaže!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Stomačni virus pogađa sve više ljudi, ali nekada može dati simptome koji uopšte nemaju veze s digestivnim traktom.

Izvor: Shutterstock/Nok Lek

Stomačni virus i dalje je vrlo aktivan u Srbiji, sve je više ljudi i dece koji se bore sa neprijatnim stomačnim simptomima kao što su proliv i povraćanje, praćeni visokom temperaturom.

Ovaj nezgodni virus, koji može da potraje iznenađujuće dugo, pogodio je čak i Crvenu zvezdu pa se klub oglasio saopštenjem i demantovao da Milan Borjan ima koronu, otkrivši da je stomačni grip prisutan među fudbalerima.

Kada udare simptomi, svakako će vam biti jasno šta se dešava. Ali da li znate da postoje i neobični simptomi koji najavljuju stomačni gastroenteritis?

Stomačni virus je vrlo zarazan, od trenutka kada ga "zakačite" možete ga preneti drugim ljudima i zarazni ostajete i nakon što ga preležite, još nekoliko dana. Naziva se bolešću prljavih ruku jer se prenosi tako što pojedemo kontaminiranu hranu, ili u usta stavimo prste ili neki predmet koji nije dezinfikovan.

Osnovni simptomi su dijareja, povraćanje, mučnina, grčevi u stomaku, ali postoje i slabije poznati koji najavljuju da će virus tek dati osnovne. To su:

  • Gubitak apetita
  • Glavobolja
  • Osećaj slabosti
  • Vrtoglavica
  • Bol u mišićima.

Pročitajte i šta pomaže kod stomačnog virusa, ako ste ga već "zakačili".

(MONDO)

Tagovi