Dnevni presek

NOVI PAD KORONA BROJKI: Manje od 6.500 novozaraženih, preminula 51 osoba

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Korona je u proteklih 24 sata potvrđena kod  6.412 osobe, a nažalost preminuo je još 51 pacijent. Na respiratorima je 253.

U poslednja 24 sata testirano je 19.752. Trenutno je na bolničkom lečenju 6.410 pacijenata, a od početka pandemije u Srbiji je ukupno preminula 8.331‬ osoba.

Dan ranije, registrovan je 7.271 novi slučaj zaraze, a nažalost preminulo je još 46. Na respiratorima je bilo 246, dok je na bolničkom lečenju bio 6.361 pacijent.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Šta prvo primiti - treću dozu ili vakcinu protiv gripa?

Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa, a mnogi se pitaju da li bi najpre trebalo da prime tu, ili treću dozu vakcine protiv korona virusa. Epidemiolog dr Radmilo Petrović odgovorio je na to pitanje.

"Imaćemo verovatno manju aktivnost gripa i on neće praviti toliko problema, ali je važno vakcinisati se zbog imuniteta, to je svakako preporuka", rekao je on.

Dr Petrović je objasnio da je vakcina protiv korone definitivno prioritet, i da ako čekate da primite i nju, neka ona bude prva.

"Treba napraviti razmak od dve nedelje između te, i vakcine protiv sezonskog gripa", objasnio je epidemiolog i podvukao da postoji jedan izuzetak.

* Kako da se ne zarazite delta sojem

Delta varijanta korona virusa je zaraznija nego prethodne, zbog čega se vrlo brzo raširila po celom svetu. Stručnjak za infektivne bolesti i profesor evolutivne biologije na univerzitetu "Prinston", dr Endru Dobson, dao je pet saveta kako da se ne zarazite ovom varijantom kovida-19.

MONDO

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.