Umiru i mladi!

STRAŠNA MOĆ DELTA SOJA - DOKTORKA OBJASNILA SVE: Za 2 nedelje ćete morati na respirator, a mi NEĆEMO moći da vas spasemo

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Korona virus u ovom talasu kod nevakcinisanih izaziva tešku kliničku sliku već za dve nedelje, vreme u odnosu na prethodne sojeve prepolovljeno!

Izvor: YouTube/Screenshot/ABC News

Pacijenti koji nisu vakcinisani protiv korona virusa razviće tešku kliničku sliku za samo nedelju dana, i u nedelji nakon toga moraće na respirator. Nikakva terapija ne pomaže onima koji nisu primili vakcinu, i umiru - toga nije bilo u prethodnim sojevima.

"Delta soj je potentniji od prethodnih i davao nam je 15 dana inkubacije, a potom 15 dana lakše kliničke slike, ali sada je taj period prepolovljen," navodi dr Vladanka Stefanović, anesteziolog iz KBC "Zvezdara" za "Kurir".

"Jednostavno ništa ne možemo da uradimo za pacijente koji su nevakcinisani, uglavnom muškarci, a pritom imaju dijabetes, povišen pritisak, gojazni su ili stariji, ili imaju neko maligno ili autoimuno oboljenje", rekla je ona.

Na respiratorima krcate bolnice nalazi se 50 pacijenata, među kojima su i mlađi od 30 godina. Čak 90 odsto mladih na intenzivnoj nezi nisu vakcinisani. Gojaznih je najviše, umro je čovek od 36 godina koji je imao 170 kilograma.

Maske, distanca, higijena i vakcina jedina su zaštita. Bez nje, kao da imate loše napravljenu kuću - srušiće se.

"Udariće uragan i odneće je, a ako je kuća solidno napravljena, unutra nikome ništa ne fali. Virus prodire u ćelije ako nemate antitela, i kada uđe niko više ne može da ga zaustavi. A mogli ste ispred te ćelije da stavite branu", navodi dr Stefanović.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)