Strašno!

ZARAŽENA PORODICA, OTAC JEDVA DIŠE - SVI ZGROŽENI ZBOG POTEZA SINA: Bio je "mega-antivakser", a OVO mu je promenilo sve!

Autor Nataša Petrović

Cela porodica antivaksera zaražena je koronom, a o čitavoj priči izvestio je jedan Beograđanin na Tviteru.

Izvor: Alexandros Michailidis/ShutterStock.com

Lekari već mesecima apeluju na ljude da se vakcinišu, ali i dalje ima onih koji "ne veruju u vakcine". Mnogi se, nažalost, opamete tek kada bude prekasno... Dokaz za to je i priča o kojoj je na Tviteru izveštavao jedan muškarac iz Beograda, o porodici antivaksera u kojoj su se svi zarazili koronom.

"Mesecima pokušavamo da urazumimo očevog kuma (67) i njegovu porodicu, ženu (61), sina (30), ćerku (32), i baku (92). Sin je mega-antivakser, svi nevakcinisani. On srce, šećer. Žena imuni sistem. Baka onkološki. Svi korona. Bože, pomozi im", bio je prvi u nizu tvitova na ovu temu, objavljen 7. oktobra.

Tri dana kasnije, tviteraš je objavio nove vesti o stanju zaražene porodice.

"Sinu i dalje ništa. Baka i žena nemaju više temperaturu i nisu više u opasnosti. Parametri pokazuju ozdravljenje. Ćerka gura 38 temperaturu, bez upale pluća. Kum je primljen u Batajnici, ima obostranu upalu pluća, saturacija mu je na prijemu bila 82, priključen je na kiseonik", napisao je.

Već narednog dana, stanje se pogoršalo.

"Kum nije dobro. Naglo je počela da mu pada saturacija i pored kiseonika, zabranjeno mu je da priča telefonom i ustaje. Prebačen je na poluintenzivnu. Žena i baka su nenadano počele da kašlju i malopre su otišle na snimanje pluća. Ćerka se oporavlja. Sinu i dalje ništa".

Stanje njegovog kuma i dalje se pogoršavalo, pa je narednog dana primljen na lečenje u bolnicu u Batajnici.

"Kum je loše. Prebačen je na High Flow aparat preko kog prima kiseonik 30L/min. To je podiglo saturaciju na 95, što daje nadu. Žena i baka ipak nisu otišle da snime pluća, kod kuće su, leže i kašlju. Baka se žali da je noge ne slušaju. Ćerka se oporavlja. Sin je zdrav..."

Već 13. oktobra usledile su nove vesti.

"Kumu se stanje pogoršalo. Protok kiseonika je povećan na 60, saturacija mu pada. Žena čeka na prijem, noćas je otežano disala, verovatno ima upalu pluća. Baku je noćas odvela Hitna pomoć. Ćerka je dobro. Sin je zdrav", izvestio je muškarac na Tviteru.

Kako je dodao, njegova kuma srećom nema upalu pluća, dobila je lekove, naglasio je da je i baka kod kuće, da je ćerka dobro, kao i sin, a pojavio se i tračak nade da će se kum oporaviti.

"Kum se na protoku od 80L/min u toku noći stabilizovao, povećao je i održava saturaciju na 95. Za sada neće ići na intenzivnu. Žena i baka se leče i ok su. Ćerka je ok. Sin je zdrav".

Dva dana kasnije, stanje čoveka u bolnici je bilo stabilno, bolesni kod kuće su se oporavljali...

"Kum je stabilno. Stabilan je već više od 30 sati. Danas je čak i pričao telefonom sa ženom. Prvi put u poslednjih 5-6 dana lekari su pokazali umereni optimizam. Žena i baka su ok. Lagano se oporavljaju. Ćerka je praktično zdrava. Sin je fizički nikad zdraviji, ali go**o".

...ali već 16. oktobra situacija se preokrenula, pa su lekari rekli da hospitalizovani muškarac "nema pluća".

"Iako se stanje kumovo vodi kao stabilno na 80L/min. preko High Flow mašine i saturacijom 90, dobili smo informaciju da je njegova opšta klinička slika jako, jako loša i da, citiram: 'on više nema pluća'. Ostali članovi porodice su ok. Sin je... znate već šta".

Pre tri dana, 18. oktobra, usledila je nova objava u kojoj je navedeno da je i kumi počela da pada saturacija. Nažalost, i kumu je počelo da se pogoršava stanje.

"Nemam dobre vesti. Kumu se u toku dana stanje naglo pogoršalo. Hipoksičan je, dezorijentisan i životno ugrožen. Ženi mu je posle nekoliko sasvim dobrih dana, saturacija sa 98 naglo pala na 90-, a pritisak je počeo da varira. Dobila je nalog da sutra snimi pluća".

U utorak, 19. oktobra, njegovom kumu je stavljena maska za disanje.

"Kum je prebačen na neinvazivnu mehaničku ventilaciju sa maskom preko celog lica, što je poslednji korak i praktično uvertira za intubaciju i respirator. Njegov život je na klackalici".

Juče je usledila nova objava, iz koje se najbolje vidi kojom brzinom korona može da ugrozi život.

"Kum je u toku dana u kritičnom stanju prebačen na odeljenje intenzivne nege, lekovima uspavan, intubiran i stavljen na respirator. Ima jaku aritmiju i tahikardiju, konstantnu dijareju i poremećeno mokrenje. Žena i ćerka su u panici. Sin je odlučio da se vakciniše".

Nažalost, istog dana, usledile su tragične vesti i objava u kojoj se ovaj Beograđanin oprositio od svog kuma.

"Putuj, dobri kume. Neka tvoja uzaludna žrtva i ovo svedočenje budu svetlo i putokaz svima koji lutaju, strahom i zabludama zaslepljeni. Neka makar jedan što ove reči čita spasi sebe i neće biti uzalud. Volim te i neću te zaboraviti.
Vakcinišite se", stoji u objavi korisnika Tvitera.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi