Dnevni presek

NAJNOVIJE KORONA BROJKE U SRBIJI: Manje od 5.000 zaraženih, ali raste broj umrlih!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 4.929 novozaraženih od 16.048 testiranih, a nažalost, još 65 osoba je preminulo.

Na respiratorima se trenutno nalazi 281 pacijent, a 6.764 inficirana su na bolničkom lečenju. 

Od početka epidemije u našoj zemlji je registrovano 1.142.749 slučajeva obolevanja od kovida-19, a 9.955 osoba je preminulo. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Postkovid komplikacije kod dece

Celu zemlju je potresla vest o najmlađoj žrtvi korone - dečaku (13) iz Sombora, a više o tome i postkovid komplikacijama kod dece govorila je dr Olivera Ostojić. 

"Već duže vreme pričamo o postkovid sindromu, odnosno kod dece se to zove multisistemski inflamatorni sindrom koji se javlja i kod asimptomatskih ili blagih oblika korone posle četiri, šest ili osam nedelja od dijagnostikovane korona bolesti. Tu dođe do jednog potpunog razaranja više organa, pluća, srce, bubrezi, jetra stradaju i vrlo verovatno da je i taj dečak imao. Pošto znamo da je kovid bolest jedan od većih napada na koagulacioni sistem i krvne sudove, to je u sklopu tog multisistemskog inflamatornog sistema, tako da je vrlo verovatno da je taj dečak nažalost imao ovu vrstu komplikacije koja se javljala kod dece, ali ne tako često i nisu se ovako završavali", rekla je ona gostujući u Jutarnjem programu na TV Prva.

* U Bugarskoj najveća stopa smrtnosti u EU, 90% nevakcinisanih

Na globalnoj rang listi smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom po glavi stanovnika, trenutno vodi Bugarska.

Posle relativno mirnog leta, Bugarska je sada teško pogođena još jednim talasom pandemije jer nije preduzela strože mere suzbijanja korona virusa.

U petak je više od 7.553 osobe bilo na bugarskim odeljenjima za COVID-19, uključujući 656 na intenzivnoj nezi. Više od 90 odsto pacijenata nije vakcinisano, pokazuju podaci. Pored toga, prijavljeno je 5.178 novih infekcija i još 124 smrtna slučaja, čime je broj umrlih u zemlji porastao na 23.718.

Ova balkanska država u poslednje dve nedelje je imala najveću stopu smrtnosti od COVID-19 u 27 zemalja Evropske unije.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi