Dnevni presek

KORONA BROJKE SKOČILE ZA SKORO 1.000: Preminule još 63 osobe!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o epidemiji u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 5.896 novozaraženih koronom od 19.952 testirana, a nažalost, još 63 osobe su preminule.

Na respiratorima se trenutno nalazi 290 pacijenata, a na bolničkom lečenju je 6.760 pacijenata. 

Od početka epidemije u našoj zemlji je registrovano 1.148.645, a 10.018 osoba je preminulo. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Nikola (26) jedva preživeo koronu

Slika mladića iz Niša koji je nakon 42 dana izašao iz bolnice, posle teške bitke sa korona virusom, "zapalila" je Internet. Nikola Nikolić (26) može da zahvali doktorima što je izvukao živu glavu - dobio je teži oblik korone jer nije bio vakcinisan.

"Bio sam na kiseoniku nekoliko dana, nakon toga je bilo najgore, dve nedelje u stanju pred respirator. Posle toga je bilo malo bolje, i još dve nedelje sam proveo na visokom protoku kiseonika", rekao je Nikolić.

"Pluća su mi radila na 16 odsto, a jetra je počela da otkazuje. Sada ide na bolje, dobro sam trenutno", rekao je on i zahvalio se lekarima Kliničkog centra koji su mu spasli život.

* Postkovid komplikacije kod dece

Celu zemlju je potresla vest o najmlađoj žrtvi korone - dečaku (13) iz Sombora, a više o tome i postkovid komplikacijama kod dece govorila je dr Olivera Ostojić.

"Već duže vreme pričamo o postkovid sindromu, odnosno kod dece se to zove multisistemski inflamatorni sindrom koji se javlja i kod asimptomatskih ili blagih oblika korone posle četiri, šest ili osam nedelja od dijagnostikovane korona bolesti. Tu dođe do jednog potpunog razaranja više organa, pluća, srce, bubrezi, jetra stradaju i vrlo verovatno da je i taj dečak imao. Pošto znamo da je kovid bolest jedan od većih napada na koagulacioni sistem i krvne sudove, to je u sklopu tog multisistemskog inflamatornog sistema, tako da je vrlo verovatno da je taj dečak nažalost imao ovu vrstu komplikacije koja se javljala kod dece, ali ne tako često i nisu se ovako završavali", rekla je ona za TV Prva.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi