Zdravlje

SLAGALA SAM KOLIKO MI ĆERKA IMA GODINA, I ODVELA JE NA VAKCINU: Ispovest majke zapalila mreže, evo šta joj je dete REKLO

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Majka koja je lažirala godište svoje ćerke da bi mogla da primi vakcinu protiv korone ispričala je zašto je to uradila.

Izvor: YouTube/GlobalNews

Htela sam da se moje dete vakciniše protiv korone. Zbog toga sam je odvela i prijavila za vakcinaciju, lažno popunila podatke o rođenju i - dobile smo poziv, otišle i primila je vakcinu.

Ispovest ove majke uzburkala je javnost, jer je ona samo jedna u nizu zabrinutih roditelja koji žele da im se dete vakciniše protiv korona virusa iako još uvek nije, zvanično, dovoljno staro za to. Preporuka je da "Fajzer" vakcinu mogu da prime deca starija od 12 godina, ali postoje roditelji koji ne žele da čekaju nekoliko meseci - ili godina, u jednom ekstremnom slučaju - da bi mališane imunizovali protiv korone.

"Moja ćerka je imala 11 godina i sedam meseci u avgustu. Odlučila sam da je vakcinišem. Otišle smo u apoteku, i popunile jednostavan formular. Slagala sam da nemam zdravstveno osiguranje, stavila lažnu godinu rođenja, ali njeno pravo ime. Zaposleni je samo usmeno sa mnom 'potvrdio' te podatke i dao nam karticu za vakcinaciju", ispričala je majka koja je želela da ostane anonimna.

"Posle par minuta, izašle smo na sunčani parking. Moja devojčica je imala ubod na ruci i širok osmeh na licu", ispričala je ona.

Još jedna majka, Marija, odvela je sina na vakcinaciju sa 11 godina i devet meseci. Pa još jedna majka, imenovana samo kao Megan, priznala je da je desetogodišnjeg sina vakcinisala na isti način, pre početka školske godine.

Stručnjaci, međutim, navode da ograničenja uzrasta postoje s razlogom i da ne bi trebalo ovako eksperimentisati.

"Nauka postoji s razlogom, i ima veze sa uzrastom deteta. Nikako ne mogu da odobrim lažiranje datuma rođenja, nijedan lekar o ne bi mogao", rekao je pedijatar Tom Lejsi.

On je objasnio i najjednostavniji problem u celoj ovoj zbrci - količinu koju dete prima.

"Vakcina koja je u Americi odobrena za uzrast od pet do 11 godina sadrži trećinu doze kakva se inače daje starijima od 12. Deca imaju reaktivniji imuni sistem i brže stvaraju odgovor", objasnio je on. Doza vakcine ne zavisi od težine deteta, već od uzrasta, podvukao je pedijatar. Uzrast određuje aktivnost imunog sistema, a ne njegova težina.

Majka koja je lažirala datum rođenja kćerke rekla je da je devojčica brinula zbog povratka u školu, i da joj je nakon vakcinacije rekla - "sad se osećam slobodno".

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)