Zdravlje

DA LI D DIMER ZNAČI DA IMATE SKRIVENI TROMB? Hirurg Jocić objasnio najveće zablude o njegovoj vrednosti u krvi!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Povišen D dimer ne mora da bude signal odvijanja tromboze u telu, objasnio je vaskularni hirurg dr Dario Jocić.

Izvor: Pink/screenshot

Vaskularni hirurg dr Dario Jocić govorio je u Novom jutru o trombozi, krvnim ugrušcima i "famoznom" D dimeru o kojem od početka korone slušamo svakog dana.

Dr Jocić je jasno raščlanio sve što zbunjuje javnost o D dimeru - šta je D dimer, šta znači ako je povišen, da li je to uslov za lečenje ili znak da u telu sigurno postoji krvni ugrušak.

"Suštinski, D dimer je biohumoralni parametar iz krvi koji pokazuje da u nekom trenutku postoji topljenje tromba. Kada se tromb topi, jedan njegov protein se deli na dva dela, i da budem plastičan, ti delovi se zovu D dimeri", rekao je on.

Doktor je podvukao da se stvaranje i topljenje tromba u svakom trenutku odvija u telu, i da uvek postoji neka vrednost D dimera u krvi.

"Ali kada je narušena ravnoteža, dolazi do pojačane tromboze i topljenja trombova. To se jednostavno dešava, ne znači da imamo ugrušak u telu koji je sigurno tu, već imamo povišen D dimer jer je ravnoteža poremećena", rekao je on.

Da li treba "opsesivno" meriti D dimer?

"Ne treba ga, manje-više, uopšte pratiti. Sada svi idu i mere ga, on jeste obavezan uz druge laboratorijske analize u okviru 12. protokola lečenja kovida, ali ga nekad pacijenti donesu kao nalaz, a mi ne znamo šta bismo s njim. Važno je da znate, ne leči se vrednost D dimera, nego pacijent i njegove tegobe", rekao je doktor.

Tegobe su takođe važna tema, jer vaskularni hirurg podvlači da tromboza ne "ide" samo uz povišen D dimer.

"Tromboza najčešće nije skrivena, ona nije nešto što nastaje, a da mi to ne možemo da primetimo. Postoje tegobe koje ukazuju na krvni ugrušak, onda sumnjamo na njega. Na osnovu toga i faze bolesti, pa i kovida, daje se terapija, ne može samo D dimer da bude indikacija za davanje terapije jer ako je on normalan, tromboze nema. Ako je povišen, ne znači da tromboze ima", objasnio je on.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)