Dr Veroslava Stanković, specijalista za ishranu i farmakolog sa Medicinskog fakulteta profesor Janko Samardžić pričali su na RTS-u o ishrani posle korone, jačanju imuniteta, vitaminima, mineralima i greškama koje mogu narušiti zdravlje.

Ako želimo što pre da se vratimo u formu posle korone, šta bi trebalo da znamo?

"Radi se kompletna krvna slika i biohemija, utvrđuju se poremećaji i deficiti i obraća se pažnja na famozni D-dimer. Ishrana je tu veoma važna, smanjuje se unos vitamina K jer on potpomaže zgrušavanje krvi. Ako je D-dimer povećan, smanjujemo zeleno povrće i voće u dogovoru sa lekarom", rekla je ona.

"Povećanje snage i vraćanje imuniteta u balans, sada je sezona svežeg voća i povrća, treba ih jesti uz proteine visokog kvaliteta. Upravo zbog smanjene snage, za oporavak svih mišića, srca i imuniteta", rekla je dr Stanković.

Vitamine i minerale ne bi trebalo uzimati na svoju ruku, mada s malim količinama nećemo pogrešiti, rekao je prof. Samardžić.

"Ishrana je osnov, kako ćemo oporaviti organizam posle svake teške akutne infekcije. Period rekonvalescencije zahteva blagu fizičku aktivnost, možda suplementaciju ali svakako mnogo odmora. Ključno je individualno prilagoditi, mora se utvrditi laboratorijski neki deficit, a ne nasumično da se uzimaju stvari na svoju ruku. Ako uzimamo vitamine u umerenoj dozi, možda cink, nećemo mnogo pogrešiti ali ostalo zahteva laboratorijsku potvrdu", rekao je on.

Da li suplementi i ishrana zavise od samih posledica, i simptoma, težine kliničke slike?

Posledice korone mogu biti razne, a mnogi ne znaju da se kod žena mogu pojaviti čak i smetnje koje zahtevaju odlazak kod ginekologa.

"Kao što smo imali različit pristup u bolesti, tako imamo i u oporavku, nije isto za sve nakon što preleže kovid. Komplikacije su neurološke, kardiološke, pa i ginekološke, mi imamo dobar oporavak ali umor i iscrpljenost postoje, važno je znati da mogu da se reše vitaminsko-mineralnom podrškom. Važno je kod drugih simptoma konsultovati neuropsihijatra, kardiologa ili ginekologa", rekao je profesor Samardžić.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.