Zdravlje

KADA SU TRNCI U RUKAMA ZNAK OZBILJNE BOLESTI: Ako često osećate "bockanje" u prstima, možda vam je ŽIVOT u opasnosti!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Kada su trnci u prstima bezopasni, a kada su znak bolesti, objašnjavaju neurolog i hirurg.

Izvor: Shutterstock/Bangkok Click Studio

Svima nam se dogodilo da u nekom trenutku u životu osetimo trnce u prstima. Ako niste spavali sa rukom pod glavom, ili doživeli neku povredu, evo šta znače trnci u rukama! Doktori objašnjavaju devet mogućih uzroka ovog stanja, neki su i ozbiljni!

1. Privremena parestezija

Zvuči komplikovano, ali ovo je zapravo stanje kada je neki nerv pod pritiskom i ne može adekvatno da šalje signale mozgu. Ovaj problem nestaje kada se pritisak na nerv otkloni. Ali ako vam se često dešava, konsultujte se sa lekarom.

"Kada je nerv pod kompresijom, zbog pritiska izvršenog na nerv, najpre nećete osećati ništa a potom će kada se pritisak otkloni doći do neravnomernog slanja signala zbog čega ćete osećati bockanje", objasnio je Kelsi Satovijak, neurolog.

2. Radikulupatija

Ovo je stručni naziv za nerv koji je "uštinut", i najčešće se nalazi u kičmenoj moždini. Gde će se simptomi pokazati zavisi od toga koji je nerv priklješten. Cervikalna radikulopatija, recimo, odvija se u vratu i tada trnce i bol osećamo u ramenima, rukama i šakama. Dijagnoza se postavlja uz rendgen ili magnetnu rezonancu, a ovaj problem može se i spontano rešiti. Ukoliko se to ne dogodi, potrebne su fizikalna terapija ili čak operacija.

3. Sindrom karpalnog tunela

Vrlo čest uzrok trnaca u rukama, prate ga bol, gubitak osećaja ili slabost ruke. Najčešće se javlja samo u jednoj ruci, i to na svim prstima osim malog.

"Ovo je specifična vrsta uklještenog nerva, i simptomi mogu biti gori ujutru", objašnjava ortopedski hirurg dr Danijel Gitings. Sindrom karpalnog tunela tri puta je češći kod žena a "napadi" se mogu pojačati dok ste trudni ili dojite.

Dijagnoza se postavlja merenjem jačine i brzine električnih signala koje medijan nerv šalje u mišiće. Među načinima lečenja su ergonomska prilagođavanja, nošenje longete i fizikalna terapija, kao i injekcije steroida.

4. Infekcija

Brojne infekcije mogu uzrokovati trnce u rukama, ali onda ćete imati i druge simptome kao što su groznica, visoka temperatura, kašalj ili mučnina.

5. Fibromijalgija

Ova bolest izazvana problemima sa procesuiranjem nadražaja u centralnom nervnom sistemu izaziva bolove u telu, ali i osećaj trnaca u prstima. Fibromijalgija se teško dijagnostikuje i nema leka za ovu bolest, ali postoje promene životnog stila i terapija bola koje pomažu. Za pacijente sa fibromijalgijom je fizička aktivnost naročito važna.

6. Dijabetičarska neuropatija

Trnce u prstima pratiće i usećaj utrnulosti koja ne prolazi, a oko polovine pacijenata sa dijabetesom ima ovaj problem. Periferalna neuropatija najčešće se javlja u šakama i stopalima mada se može pojaviti i u nogama i rukama.

7. Neurološka oboljenja

Disfunkcije centralnog nervnog sistema, kao što je multipla skleroza, mogu dati simptom trnaca u prstima. Ako sumnjate na ovakav problem konsultujte se s lekarom.

8. Oštećenje nerava

Nakon udarca, povrede ili opekotine možete dobiti osećaj utrnulosti u prstima, a na lekaru je da odluči koji vid terapije vam je potreban, jer će uzrok ovog neprijatnog simptoma biti jasan.

"Najveći broj uzroka trnaca u prstima su oboljenja kojima je dugo potrebno da se manifestuju. Ponekad simptomi dolaze i odlaze tokom meseci ili čitavih godina, ali važno je znati da ignorisanje problema može dovesti do trajnog oštećenja nerava.

9. Moždani udar

Ako se trnci jave iznenada, kao grom iz vedra neba, i prati ih osećaj utrnulosti na jednoj strani tela, to može biti simptom moždanog udara i u tom slučaju se bez odlaganja javite lekaru.

(MONDO)

Tagovi