Deluje bezazleno, a nije

NI SLUČAJNO NE IGNORIŠITE AKO VAS ČESTO SVRBI LICE: Evo kada se iza običnog simptoma krije NEIZLEČIVA BOLEST

Autor Maja Gašić

Neuropatski svrab može biti simptom ozbiljne i teške bolesti. Proverite šta ukazuje da vam je zdravlje u opasnosti.

Izvor: Shutterstock/Pearl PhotoPix

Multipla skleroza (MS) je ozbiljna autoimuna bolest centralnog nervnog sistema koja remeti komunikaciju između mozga i tela. Osobe koje boluju od ove bolesti trpe niz teških i iscrpljujućih simptoma koji su gotovo nevidljivi drugima. Jedan takav simptom - često među prvima koji se identifikuju tokom bolesti - pojavljuje se na koži pacijenata sa MS. Stručnjaci kažu da ako ga ako primetite, trebalo bi da se odmah obratite lekaru kako bi proverio da li bolujete od multiple skleroze.

Ako primetite takozvani "fantomski" svrab na koži, odnosno svrab koji nije ničim izazvan, postoji velika verovatnoća da bolujete od multiple.

Dizestetički svrab je oblik hroničnog neuropatskog svraba bez neposrednog fizičkog uzroka. Jedna studija u časopisu "Seminars in Cutaneous Medical Surgery" (SCMS) opisuje stanje kao neku vrstu "senzorne halucinacije" ili "signalnu abnormalnost" i objašnjava da "izvor problema nije tamo gde se simptomi osećaju".

Zajedno sa neuropatskim bolom, dizestetički svrab se često identifikuje kod osoba sa MS i određenim drugim neurodegenerativnim poremećajima, zahvaljujući abnormalnim nervnim signalima koji dolaze iz mozga.

"Kao i neuropatski bol, neuropatski svrab je još uvek slabo shvaćen uprkos fundamentalnom napretku u razumevanju mehanizama svraba u normalnom nervnom sistemu", kaže studija SCMS. Međutim, veruje se da do 30 procenata pacijenata sa MS doživljava ili neuropatski bol ili svrab.

Povezan sa nizom drugih simptoma

Prema "Medical News Today", neuropatski bol se često javlja u kombinaciji sa ovim svrabom. Može da se manifestuje kao peckanje, probadajući bol, iritaciju bez fizičkog kontakta, "neprijatan osećaj koji je teško opisati kao pri udarcu u lakatnu kost".

Međutim, postoje i drugi simptomi koje možete da očekujete ako već imate dizestetički svrab ili bol. To može biti "MS zagrljaj", koji se manifestuje kao osećaj bola, peckanja ili stezanja u torzou. Drugi opisuju osećaj "kao da nešto mili ispod kože" ili osećaj kao da "vas neko bocka iglama po celom telu".

Svrab može da počne rano i progresivno se pogoršava

Neuropatski svrab ponekad može biti među prvim simptomima MS.

"Kod nekih ljudi, multipla skleroza (MS) može da izazove svrab rano, čak i pre nego što uopšte pomisle na dijagnozu", navodi "Medical News Today". Nažalost, pošto je MS u mnogim slučajevima progresivno stanje, tako se i ovaj svrab ili bol takođe mogu pojačati tokom vremena.

Stručnjaci dodaju da trajanje neprijatnosti može da varira od pacijenta do pacijenta. Neuropatski simptomi se mogu javiti akutno, što znači da se pojavljuju i nestaju iznenada, ili hronično, što znači da se javljaju tokom dužeg vremenskog perioda.

U retkim slučajevima, oštećenje nerva može da izazove da je koža lišena bilo kakvog osećaja, pa i bola, zbog čega je veća verovatnoća da će ti pacijenti razviti dublje, ozbiljnije lezije (povrede) na koži.

"Najčešći deo tela gde se dešavaju ovakve povrede je lice", primećuju autori studije SCMS. Kažu da je to možda zato što je to područje "izloženo (nepokriveno) i lako dostupno dodirima", a ne zato što je svrab tamo intenzivniji nego u drugim delovima tela.

MONDO