Zdravlje

ZBOG JEDNE RUŽNE NAVIKE SU MUŠKARCI DVAPUT SKLONIJI EREKTILNOJ DISFUNKCIJI: Što pre prestanite ovo da radite!

Autor Nataša Petrović

Muškarci, pažnja – zbog jedne navike je rizik od erektilne disfunkcije mnogo veći!

Izvor: tommaso79/Shutterstock.com

Svi već znamo da pušenje nije nimalo dobro za zdravlje, a ni elektronske cigarete, o kojima se može debatovati da li su makar malo manje štetne od "običnih" cigara, svakako nisu bez posledica na zdravlje.

Štaviše, istraživanje je pokazalo da muškarci koji koriste elektronske cigarete imaju dvostruko veći rizik od erektilne disfunkcije.

Naučnici su ispitali više od 13.000 muškaraca starijih od 20 godina i otkrili da su oni koji svakodnevno koriste ove cigarete 2,2 puta skloniji problemima sa potencijom, u poređenju sa muškarcima koji nikad nisu koristili elektronske cigarete.

Slično tome, na manjem uzorku muškaraca koji nemaju istoriju kardiovaskularnih bolesti, pušači elektronskih cigareta su imali 2,4 puta veću rizik od erektilne disfunkcije.

Ova studija je objavljena u Američkom žurnalu preventivne medicine, ali je važno napomenuti da u istraživanju nije utvrđena uzročno-posledična veza između korišćenja elektronskih cigareta i erektilne disfuncije.

Ipak, naučni tim sa Univerziteta u Njujorku i "Džons Hopkins" univerziteta, nada se da će ovo istraživanje poslužiti kao podsetnik da pušenje elektronskih cigareta svakako nije potpuno bezbedno za zdravlje, u smislu da sa sobom ne nosi nikakve rizike.

Pušenje je odavno povezivano sa seksualnom disfunkcijom, zbog uticaja promenljivog nivoa nikotina na krvne sudove, a smatra se da i elektronske cigarete imaju isti uticaj.

(MONDO)