Zdravlje

AKO JE URIN OVE BOJE, TELO VAM SE BORI SA BOLEŠĆU: Nijansa tačno ukazuje koji organ je napadnut, samo 1 je znak ZDRAVLJA

Autor Maja Gašić

Koja je normalna boja urina, a koja ukazuje da vam se telo bori sa bolešću?

Izvor: YouTube/Screenshot/Geeky Medics

Boja urina može biti dobar pokazatelj vašeg zdravlja. Stručnjaci kažu da postoji samo nekoliko nijansi koje su "bezopasne", ali ako primetite bilo koju sve drugu - to je znak da se obratite lekaru.

Evo šta "izgled" urina govori o vašem zdravlju...

Narandžasti

Lekar opšte prakse iz Mančestera u Engleskoj Čun Tang, kaže da narandžasti urin najverovatnije ukazuje na dehidraciju. Međutim, on napominje da ako je "u kombinaciji sa svetlom stolicom, to može biti znak problema sa žučnim kanalima."

Zamućen

Tang kaže da bi zamućen urin mogao da bude pokazatelj da ste dehidrirani ili imate infekciju urinarnog trakta ili neku bolest bubrega. Ovaj simptom je znak da se obavezno javite lekaru i to što pre. Zamućen urin sa penom ili mehurićima, takođe poznat kao pneumaturija, može da bude simptom drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja, uključujući divertikulitis ili Kronovu bolest.

Tamnosmeđi

Tamnosmeđi urin takođe može da bude znak dehidracije ili neželjeni efekat lekova koje uzimate, ali isto i simptom bolesti jetre, kaže Tang. U tom slučaju, tamnosmeđa boja se javlja jer se žuč izliva u urin. Kako navodi "Healthline", retka porfirija sa oboljenjem jetre "može da izazove nakupljanje prirodnih hemikalija u krvotoku i izazove smeđi ili urin boje rđe".

Crveni ili ružičasti

Crveni ili ružičasti urin može da bude izuzetno opasan znak. Ipak, pre nego što vas savlada panika, razmislite da li ste nedavno jeli crveno obojenu hranu koja bi mogla da bude krivac za ovu pojavu. Ali ako to nije slučaj, verovatno imate krv u mokraći.

Mark Elerkman, uroginekolog u "Mersi Medikal Centru", kaže da krv u urinu može biti uzrokovana raznim stanjima "od infekcija bešike do kamena u bubregu i još ozbiljnijim stanjima poput raka urinarnog trakta". Crveni ili ružičasti urin takođe može da ukazuje na povećanu prostatu, kaže Tang.

Bledožuti

Ovo je boja koju želite da vidite. Bilo koja nijansa između limunade i svetlog piva znači da je vaš organizam optimalno hidriran. Boja svetlija od limunade ukazuje na prekomernu hidrataciju, a sve tamnije od svetlog piva govori o dehidraciji.

MONDO

Tagovi