Dnevni presek

NAJNOVIJE KORONA BROJKE U SRBIJI: Više od 1.500 zaraženih, preminulo još 39 osoba!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 1.620 novozaraženih od 14.586 testiranih, a nažalost, još 39 osoba je preminulo. Na respiratorima se trenutno nalazi 197 pacijenata, a na bolničkom lečenju je 3.511 obolelih. 

Podsetimo, korona je juče otkrivena kod 1.675 osoba, 41 je preminula, a 194 su bile na respiratorima. 

Ovo su vesti dana o virusu korona!

* Otkriven novi soj korone

Svet samo što je saznao za omikron soj, a pojavila se njegova nova varijacija koja se možda teže detektuje testom! Dobila je ime omikron lajk, odnosno "nalik omikronu" - dovoljno mu je bliska ali postoji jedna važna razlika u mutaciji gena.

"Genetski smo utvrdili razliku između ova dva soja i odmah javili međunarodnim ustanovama. Postoji jasna distinkcija između ove dve varijacije na genetskom nivou", rekao je australijski ministar zdravlja Piter Ejtken.

Slučaj omikron lajka potvrđen je kod putnika koji se prošle nedelje vratio iz južnoafričke provincije Gauteng. On je trenutno u izolaciji u hotelskom karantinu u Brizbejnu i ima laku kliničku sliku.

* Da li ćemo primati i četvrtu dozu vakcine?

U Srbiji je počelo veliko naučno istraživanje za davanje četvrte doze vakcine protiv korona virusa!

Do sada je prvom dozom vakcinisano 57 odsto punoletnih građana, drugom 54 odsto, a trećom 30 odsto. U zavisnosti od rezultata ovih analiza, biće odlučeno da li će se građani četvrti put vakcinisaniti posle šest ili 12 meseci od treće, takozvane buster doze. Prioritet će imati stariji od 65 godina, kao i hronični bolesnici.

"Ovde su jako bitna istraživanja i dobro je što smo već počeli da radimo na njima. Ključ svega je da se prati nivo antitela posle vakcinacije, kao i vreme nakon kojeg će početi da opadaju. Od toga će zavisiti da li će se četvrta doza davati šest ili 12 meseci nakon treće i da li će zavisiti koju ste prethodno vakcinu primili. Prioritet za vakcinisanje po četvrti put svakako će biti stariji od 65 godina, hronični bolesnici, osobe sa malignitetima, a zatim i svi ostali", rekao je epidemiolog dr Radmilo Petrović.

* Bil Gejts: Akutna faza pandemija gotova 2022.

Osnivač Majkrosofta Bil Gejts predvideo je na svom blogu da će se "akutna" faza pandemije korona virusa završiti u 2022. godini, ali je nazvao omikron varijantu korone "zabrinjavajućom"

"Možda nije pametno da predviđam stvari, ali mislim da će akutna faza pandemije biti gotova u nekom momentu u 2022. godini", napisao je milijarder na svom blogu.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi