Zdravlje

RASTE STRAH ZBOG OMIKRONA: U jednoj zemlji do kraja meseca MILION zaraženih, širi se NEVIĐENOM brzinom!

Autor Nataša Petrović

U Velikoj Britaniji broj zaraženih omikron sojem korone raste toliko brzo, da bi ih do kraja meseca moglo biti milion!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Omikron soj korona virusa vrlo brzo se proširio po državama širom sveta, a u Velikoj Britaniji broj zaraženih ovom varijantom raste toliko brzo, da bi do kraja meseca samo u toj zemlji moglo da ih bude milion.

Tamošnja Agencija za zdravstvenu bezbednost saopštila je da omikron pokazuje značajnu prednost u rastu u odnosu na delta varijantu, "što znači da će verovatno nadmašiti deltu u Velikoj Britaniji i postati dominantan soj".

Ova procena zasnovana je na analizi podataka koji su pokazali da omikron varijanta donosi veći rizik od transmisije među domaćinstvima, veća je šansa da svaki inficirani zarazi još nekoga, a ima i veću stopu zaraze u poređenju sa deltom, saoštila je britanska Agencija za zdravstvenu bezbednost.

"Ako stopa prenošenja nastavi da raste ovom brzinom koju smo videli u poslednje dve nedelje, očekujemo da najmanje 50 odsto slučajeva korona virusa bude izazvano omikronom u narednih dve do četiri nedelje", piše u saopštenju.

Trenutno u Velikoj Britaniji ima 568 potvrđenih slučajeva omikron varijante, ali je tamošnji ministar zdravlja Sadžid Džavid rekao da "znamo da je realan broj infekcija znatno veći".

"Agencija za zdravstvenu bezbednost procenjuje da je trenutan broj infekcija oko 20 puta veći od broja potvrđenih slučajeva, tako da je broj zaraženih blizu 10.000", rekao je on, pa upozorio da bi do kraja meseca broj slučajeva mogao da pređe milion.

Profesor imunologije na "Imperijal" koledžu u Londonu dr Deni Oltman izjavio je da su "podaci o omikronu veoma zabrinjavajući", ističući da je broj slučajeva u Velikoj Britaniji za dva i po dana dupliran!

S druge strane, ističe da u imunološkom smislu situacija što se tiče omikron soja verovatno nije ništa gora nego sa delta varijantom.

"Ako niste vakcinisani ili ste primili dve doze, ali je imunitet posle toga oslabio, u suštini imate osnovnu zaštitu koja nudi malo zaštite od infekcije. Ako ste primili buster dozu ili ste primili dve doze nakon preležane infekcije, verovatno ste u bezbednoj zaštitnoj zoni, što su pokazale i tri različite studije", istakao je.

Omikron soj je otkriven u Južnoj Africi u novembru, a u međuvremenu je potvrđen u 57 zemalja širom sveta.

(MONDO)

Tagovi