Zdravlje

KOVID VIŠE NEĆE BITI ISTA BOLEST! Dr Kon izneo optimističnu prognozu: Biće bolje sledeće godine, ali...

Autor Nataša Petrović

Epidemiolog dr Predrag Kon izneo je prilično optimističnu prognozu o kovidu-19!

Izvor: Screenshot/RTS

Korona brojke u Srbiji počele su polako da opadaju, a trenutnu epidemiološku situaciju je u Jutarnjem dnevniku RTS-a komentarisao dr Predrag Kon. Jedino što ga brine je – omikron.

"Činjenica je da smo u situaciji koja se poboljšava, krajem sledeće nedelje možemo da očekujemo da se spustimo ispod četvorocifrenih brojeva. Stabilna je situacija u školama, što je najznačajnije u ovom trenutku. Ono što jedino brine u ovoj situaciji je činjenica da se omikron otkriva sve više i više, pokazuje jedan veliki potencijal.S druge strane, to oboljenje se ne ispoljava kao tako invazivno kao što je dosad bilo, to je pozitivna strana. Međutim, u prilivu nekog broja ljudi koji nose tu varijantu, tu će relativno brzo, kao i u zemljama gde se dosad pojavio, da se vidi i kod nas. To se može očekivati krajem meseca ili početkom januara, posle praznika. No, sve je to teoretisanje, to moram da naglasim jer stvarnih pokazatelja još uvek nemamo, ovo su prvi utisci i oni su za sada dobri".

Epidemiolog je naglasio da je treća doza vakicine veoma značajna, da se "pretpostavlja da će vrlo uspešno štititi od omikrona", a onda je izneo i optimističnu prognozu.

"Biće lakše sledeće godine, što ne znači da neće biti kovida-19, on nažalost ima taj potencijal i snagu da se menja, ali to neće više biti ista bolest, to je jasno već sa pojavom ovog omikrona. Možda prejudiciram, ali masovnost će biti. Neće to biti ona bolest, ali će ostati ta masovnost, pogotovo među onima koji nisu vakcinisani. I pogotovo je pitanje koliko će prirodni imunitet štititi od omikrona", poručio je.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.