Den Bjutner je osnivač sajta "Blu zouns", koji istražuje sve o tome kako živeti duže. On istražuje šta jedu najdugovečniji narodi i koje su njihove navike, a baveći se tom temom naučio je dosta o tome kako živeti duže.
Den je otkrio i koje voće je najbolje za dugovečnost i objasnio sve o tome kako utiču na zdravlje – dame i gospodo, banane!
Sudeći prema Bjutnerovim antropološkim istraživanjima, ovo voće čini oko devet odsto ishrane najdugovečnijih ljudi na poluostrvu Nikoja, "plavoj zoni" na Kostariki.
Ovo voće ima dosta dobrih efekata na zdravlje, koji variraju u zavisnosti od zrelosti banana.
Zelene ili manje zrele banane sadrže otporni skrob i pektine, koji funkcionišu kao prebiotici u crevima.
Žute banane gube nešto skroba koji se pretvara u proste šećere – to je i razlog zašto su zrele banane slađe. Takođe, sadrže rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, oko tri grama u banani srednje veličine.
Na kraju, prezrele, braonkaste banane, sadrže najviše prostih šećera, ali takođe i najviše antioksidanata.
"Ne bih rekao da je to jedino voće koje treba da jedete, ali sa sigurnošću mogu da kažem da je korpa puna voća na stolu mnogo bolji izbor od tostera na radnom delu ili kesice čipsa u fioci", kaže Bjutner, dodajući da su veće šanse da ćemo se zdravo hraniti kada su nam te namirnice nadohvat ruke.
(MONDO)