Banane važe za veoma zdravo voće, ali činjenica je da ih većina ljudi baci čim na njima počnu da se stvaraju tamne, braon tačkice. Međutim, to je potpuno pogrešno jer zrele banane imaju neverovatno dobar uticaj na zdravlje!

Sprečavaju pojavu gorušice

Zrele banane neutrališu kiseline i opuštaju organe za varenje. Stručnjaci kažu da jedna banana pojedena nakong obilnijeg obroka može da spreči nadimanje i gorušicu.

Poboljšavaju rad creva

Ove banane, sa tamnim tačkicama, možda ne izgledaju baš lepo, ali veoma dobro deluju na creva, te mogu pomoći i kod zatvora.

Poboljšavaju raspoloženje

U zrelim bananama nalazi se i aminokiselina triptofan, koja poboljšava raspoloženje i pomaže da brže zaspite i bolje spavate. Osim toga, banane sadrže vitamin B, magnezijum i kalijum – koji su zaslužni za dobro funkcionisanje nervnog sistema.

Snižavaju krvni pritisak

Pacijenti koji imaju hipertenziju moraju da smanje unos namirnica bogate natrijumom jer on podiže krvni pritisak, a s druge strane, namirnice bogate kalijumom, poput zrelih banana, pomažu u snižavanju pritiska.

Daju energiju

Sigurno ste primetili da sportisti često jedu banane kako bi se brzo oporavili posle fizičkog napora. To nije slučajno jer ovo voće sadrži biljni skrob koji bro daje energiju i zbog glikemijskih ugljenih hidrata, minerala i vitamina, povećava fizičku izdržljivost.

Povećavaju nivo gvožđa

Gvožđe je jedan od sastavnih delova naših crvenih krvnih zrnaca koji su zaslužni za tok hranjivih materija i kiseonika u telu. Banane sa smeđim mrljama bogate su gvožđem i jako su dobre protiv anemije.

Ipak, jednu stvar treba da imate na umu kada je reč o zrelim bananama – imaju visok sadržaj prirodnog šećera, zbog čega bi dijabetičari trebalo da budu vrlo oprezni.

(MONDO)