Zdravlje

SVI IMAMO OVAJ SIMPTOM TOKOM DANA, ALI AKO SE JAVI NOĆU – OPASNO JE: Deluje bezazleno a znak je da jedan organ OTKAZUJE

Autor Maja Gašić

Proverite da li imate ove simptome bolesti jetre.

Izvor: Shutterstock/TheVisualsYouNeed

Ako unosite previše šećera, malo-malo pa nabacite koji kilogram viška i skloni ste da popijete koju čašicu alkohola, potoji velika verovatnoća da uništavate jetru. Ako niste sigurni da li vam je ovaj organ u dobrom stanju, obratite pažnju na ovaj simptom.

Prema rečima stručnjaka, ako noću osećate svrab, što pre proverite jetru. Svrab je povezan sa oboljenjem jetre, a ima tendenciju da se pogorša kasno uveče i tokom noći.

Prema medicinskoj sestri Vendi A. Holand, jedan od zadataka jetre je razlaganje i izlučivanje supstanci koje vašem telu nisu potrebne i to putem žuči.

"Ako to ne uspe, iz bilo kog razloga, sledeći organ koji će pokušati da se oslobodi žučnih soli jeste koža. Tako se javlja svrab", objašnjava Holand.

Kako da prepoznate da je baš u jetri problem? Svrab povezan sa oboljenjem jetre ne izaziva osip i najčešće se javlja na dlanovima i tabanima.

"Svrab povezan sa oboljenjem jetre uglavnom pogađa udove, posebno dlanove i tabane“, objašnjava doktorka Lin Poston. "Obično se pogoršava noću i usled vrućine, tokom menstrualnog ciklusa, ako uzimate hormonsku terapiju, trudni ste ili vam je koža u kontaktu sa vunom."

Još jedan simptom je znak za alarm, kad je reč o ovom organu. Ako primetite da vam je koža žuta ili su beonjače postale žućkaste, a pri tome imate i svrab, potrebna vam je hitna medicinska pomoć. Doktor Ali Džavid Sidiku ističe da se u tom slučaju radi o žutici, takođe bolesti jetre koja je infektivna.

Holand kaže da drugi simptomi bolesti jetre mogu da uključuju krvarenje, modrice, crnu stolicu, tamni urin, otok abdomena, mučninu, nedostatak apetita i bol u stomaku.

MONDO

Tagovi