Dnevni presek

NAJNOVIJE KORONA BROJKE U SRBIJI: Manje od 1.000 zaraženih, 26 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U poslednja 24 sata u Srbiji je potvrđeno 976 slučajeva korona virusa od 9.265 testiranih, a nažalost, još 26 je preminulo. Na respiratorima se trenutno nalazi 99 pacijenata, a 2.074 je na bolničkom lečenju. 

Podsetimo, juče je u našoj zemlji registrovano 1.098 novozaraženih, 24 je preminulo, a na respiratorima su bila 102 pacijenta. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Platnene maske ne štite dovoljno od omikrona

Svetski stručnjaci upozoravaju da platnene zaštitne maske koje mnogi nose nisu dovoljna zaštita od novog soja korone.

"Platnene maske su malo više od ukrasa za lice. Nema mesta za njih u kontekstu omikron soja", rekla je za CNN doktorka i medicinska analitičarka dr Lijana Ven. "To naučnici i predstavnici javnog zdravlja govore već mesecima", dodala je.

Ona smatra da svi treba da nose troslojne hirurške maske – "možete da stavite preko toga platnenu masku, ali nemojte da nosite samo platnenu", savetuje.

* Oglasio se dr Tiodorović pred Krizni štab

Za utorak je najavljena sednica Kriznog štaba, a Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je rekao da ćemo zbog omikron soja u kratkom periodu imati veliki udar na bolnice. On je dodao da je struka jedinstvenog stava da se moraju primeniti restriktivnije mere i da kovid propusnice traju 24 sata.

Ukazuje da postojeće mere - nošenje maske, rastojanje, pranje ruku - nikada nisu ukinute ni u Srbiji ni u svetu. Tiodorović takođe preporučuje da sve osobe koje budu u zatvorenom prostoru ali i na trgovima, koriste maske jer će biti u velikoj gužvi, to je važna preventiva.

* Južnoafrička doktorka otkrila simptome omikrona

Dr Anželik Кoce, predsednica Južnoafričkog medicinskog udruženja do sada je lečila 106 pacijenata zaraženih omikronom, a za RTS je navela simptome koje je primetila kod njih

"Dominantan simptom je bio taj da su pacijenti zdravi otišli na spavanje, a tokom noći su počeli da osećaju i vrućinu i hladnoću, imali su noćno znojenje.Probudili su se narednog jutra sa glavoboljom, bolovima u grudima, čak i bolovima u leđima. Malaksalost koju osećaju nije običan umor, ovde je telo umorno, ne osećate se dobro".

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi