Zdravlje

SIMPTOM PRODUŽENOG KOVIDA OTKRIĆETE U KREVETU: Somnolog otkriva – jednu grešku svi prave, 15 minuta je ključno

Autor Maja Gašić

Oni koji su preležali koronu sve češće prijavljuju nesanicu kao simptom produženog kovida. Somnolog otkriva kako da rešite problem, i šta nikako ne treba da radite.

Izvor: Rido/Shutterstock.com

Somnolozi su upozorili na nesanicu i druge probleme sa spavanjem koji mogu da se jave nakon novogodišnjih praznika, ali i kao posledica produženog kovida. 

"Kod svake treće osobe koja je imala probleme sa spavanjem uzrok je bio produženi kovid. A euforija zbog praznika, koju svi osećaju ovih dana, takođe je poznat faktor nesanice", kaže neurolog-somnolog Elena Careva. Da biste rešili problem, potrebno je da se naviknete da ustajete u isto vreme radnim danima i vikendom.

Doktorka preporučuje da posle buđenja doručkujete ili makar pojedete neki "zalogaj" kako biste dali signal mozgu da ste budni i podigli sistem. Ako vam se i dalje spava, nije problem da dremente, važno je samo da se svakog jutra budite u određeno vreme. 

Osim toga, somnolog savetuje da ne ležite u krevetu čekajući da zaspite duže od 15 minuta. Na primer, ako dugo gledate TV u krevetu, onda će telo dobiti signal da možete samo da ležite i da ne morate da spavate. Doktorka Careva kaže da ne treba da se prisiljavamo na spavanje, inače ćemo krevet povezivati sa negativnim emocijama. Treba da legnemo kada se osećamo pospano

U slučaju ozbiljnih problema sa spavanjem, posebno ako je osoba prethodno preležala koronu, trebalo bi se obratiti lekaru.

"Ponekad u takvim slučajevima preporuka su lekovi, posebno posle kovida. Telo je iscrpljeno, resursi su istrošeni, a osoba može da razvije anksiozno-depresivne poremećaje", rekla je Careva.

Šef katedre za medicinu spavanja na Univerzitetu Sečenov Mihail Poluektov navodi da produženo spavanje tokom praznika ne poboljšava uvek njegov kvalitet.

"Sasvim suprotno: san postaje nekvalitetniji i plići. Ista stvar se desila i tokom izolacije, ljudi su počeli da spavaju više, ali gore", objasnio je.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

MONDO