Dnevni presek

KORONA I DALJE BUKTI, BROJKE OGROMNE: Skoro 13.000 zaraženih, preminulo 23!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji je kovid-19 potvrđen kod 12.721 osobe od 31.540 testiranih, a nažalost preminulo je još 23. Na respiratorima se trenutno nalaze 103 pacijenta, dok je na bolničkom lečenju 2.368.

Podsetimo, juče je u našoj zemlji oboren crni rekord sa 13.753 registrovana slučaja korone i 19 preminulih, dok je na respiratorima bilo 96 obolelih. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Moguće uvođenje novih mera

Sednica Kriznog štaba biće održana danas u 15 časova zbog sve više zaraženih u našoj zemlji. 

Za sada nije poznato šta će biti tačne teme na stolu, i da li će biti uvođene nove mere, a zasedanje je zakazano nakon što je Srbija dva puta za nekoliko dana oborila rekord u broju zaraženih - brojke su oba puta bile petocifrene.

* Kako prepoznati "korona kašalj"

U petom talasu korona virusa kliničke slike su drugačije. Jedan od simptoma je i kašalj. Profesor Spasoje Popević sa Klinike za plućne bolesti KCS rekao je da svaki kašalj koji traje duže od nedelju dana zahteva pažnju, pogotovu ako ima u ispljuvku tragova krvi. Dao je savet kako da sačuvamo pluća u ovom periodu: nosite masku i napolju.

Prema njegovim rečima, svaki kašalj koji traje duže od nedelju dana zahteva pažnju, pogotovu ako ima u ispljuvku tragova krvi. Podvlači da ako ima tragova krvi to je znak ozbiljnije bolesti i tada paciejnt mora da se obrati pulmologu.

* Prvi simptomi tri dana od infekcije

Omikron soj se sve više širi svetom, a stručnjaci su došli do novog saznanja - simptomi infekcije omikronom obično razvijaju u roku od tri dana.

Dok period inkubacije sojevima alfa i delta obično traje četiri ili pet dana pre nego što se kod zaraženih jave simptomi, doktor iz Južne Afrike Rajan Nouč navodi da omikron se ispoljava nešto ranije - najčešće tri dana nakon infekcije.

Osim toga, stručnjaci su otkrili i na kojim mestima najviše vreba opasnost od zaraze. 

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi