Dnevni presek

NAJCRNJI DAN OD POČETKA EPIDEMIJE U SRBIJI: Više od 18.000 zaraženih, 26 preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U poslednja 24 sata u Srbiji je koronom zaraženo 18.006 ljudi od 39.740 testiranih, a nažalost, još 26 je preminulo. Na respiratorima se trenutno nalazi 109 pacijenata. 

Podsetimo, prema jučerašnjem preseku je bilo 12.797 zaraženih, 27 preminulih, a na respiratorima je bilo 102. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Kako se leči omikron

"Pacijenti se javljaju na pojavu prvih simptoma - grebanje u grlu, nadražaj u ždrelu, opštu slabost. I pre nego što dobiju rezultate PCR testa, potrebno je da uđu u izolaciju", poručila je dr Snežana Kalabić iz Doma zdravlja Savski Venac.

Ona ukazuje na to da je period inkubacije kod omikrona dva do tri dana, do maksimalnih pet.

Prvih dana simptomi su jako izraženi – gušobolja, grudobolja, opšta slabost, bol u leđima, glavobolja, slično upali sinusa. Telesna temperatura se kreće od 37,5 sa bolovima u mišićima i kostima, pa do 39 sa izraženom glavoboljom.

"Omikron se leči kao grip. Treba piti tri do tri i po litra tečnosti, naročito tople napitke", kaže Kalabićeva.

Prema njenim rečima, pacijenti obavezno treba da se jave lekaru ako temperatura traje duže od tri dana, uz kratak dah, ubrzano disanje sa više od 20 respiracija u minuti i ubrzani puls sa više od 100 otkucaja u minuti.

Dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane napominje da teška i masna praznična hrana može ponekad doprineti padu imuniteta i lakšoj infekciji. Za oporavak savetuje tople napitke, ali i vodu koja razblažuje sekret i olakšava njegovo izbacivanje.

Stankovićeva preporučuje i konzumiranje pileće supa koja je bogata proteinima, koja pomaže u održavanju imuniteta.

* Svaki drugi medicinski radnik zaražen

Kada bismo nasumično testirali ljude na ulici, svaki drugi bio bi pozitivan. Ovaj stav izneo je pre nekoliko dana dr Milanko Šekler, a sada se i direktorka kovid bolnice "Batajnica" složila s njim. Mnogi virus nose i šire, a da ne znaju da su zaraženi. 

Naglasila je da je trenutno mnogo lekara i sestara zaraženo i da kada bi se slučajnim uzorkom testirali svaki drugi bi bio zaražen.

"Ja jesam optimista, ako svi kažu da je kraj epidemije blizu, moramo da verujemo", rekla je i dodala da definitivno omikron daje mnogo blaže kliničke slike.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi