Zdravlje

OD TESTOSTERONA MUŠKARCIMA MOGU DA PORASTU GRUDI! Dr Čubrilo objasnio: Na jednu stvar mora da se obrati pažnja!

Autor Nataša Petrović

Profesor fiziologije upozorio je da testosteron u jednom slučaju može da ima katastrofičan efekat na muškarce. Objasnio je i kako višak estrogena utiče na žene!

Izvor: YouTube/Screenshot/TVDR

Dok pojedini muškarci na svoju ruku uzimaju suplemente testosterona, u želji da izgledaju muževnije, ima i onih koji su iz opravdanih razloga na hormonskoj terapiji. 

Međutim, profesor fiziologije dr Dejan Čubrilo upozorava da testosteron može da ima i suprotne efekte od onih koje želite, a sve zbog insulina. 

"Testosteron imaju i muškarci i žene. Kada mi uzmemo testosteron i aplikujemo ga intramuskularno ili ga mažemo na kožu, ukoliko je njega više, a ima višak insulina, on se sav pretvara u estrogen. Tako da, to je katastrofičan efekat jer će vam estrogen napraviti stomačić, nadimanje, kao vodica da se napravi, grudi ginekomastične, i što je najgore od svega, prostata se povećava".

Doktor je u emisiji "Na prvom mestu" na TV dr govorio i o tome da hormoni imaju ogroman uticaj na starenje ćelija, a zatim se osvrnuo i na višak estrogena kod žena. 

"Ista priča je i kod žena, ne valja višak estrogena, agresivnije su, postaju napete, nervozne, još ako imaju manjak progesterona, to je onda otečeno lice, otečene noge, crvene, grudi jako bole i nervoza, agresija, one su vruće, nezgodne, tada imaju problem sa balansom hormona. Zato bi trebalo da pazimo, načinom ishrane možemo da te naše hormone držimo pod kontrolom, i načinom života", poručio je.

(MONDO)