Zdravlje

KAKO HORMONI UTIČU NA KORONU KOD ŽENA: Jedna grupa je u MANJEM riziku, evo od čega zavisi ishod bolesti!

Autor Tamara Veličković

Najnovije istraživanje pokazalo je da žene koje koriste hormonsku terapiju imaju manje šansi za smrt od korona virusa.

Izvor: eugenegurkov/Shutterstock.com

Prema novom istraživanju, starije žene koje primaju hormonsku supstitucionu terapiju imaju znatno manji rizik za smrtonosni ishod kovida. Švedski naučnici su otkrili da je manja verovatnoća da će žene koje uzimaju ovu terapiju umreti.

Hormonska supstituciona terapija (HST) obuhvata hormone koji se daju kao zamena za ženske homone koji prestaju da se luče nakon menopauze. Terapija se može primeniti vaginalnim kremama, tabletama, flasterima koji se stavljaju na kožu, gelom, kremom. S obzirom na to da postoje rizici od primene HST koji obuhvataju razvoj moždanog udara, tromboze i karcinoma dojke, a koji se mogu dogoditi nakon dugotrajne upotrebe, važno je razmatrati sve opcije sa lekarima.

Studije su pokazale da su žene imale konstantno nižu stopu smrtnosti od muškaraca tokom pandemije, pri čemu se smatralo da je estrogen taj koji utiče na ovu razliku. Istraživači su pratili 2.500 žena u 60-im godinama koje su uzimale HST, od kojih je većina bila u menopauzi, a koje su bile pozitivne na koronu tokom prvog talasa.

Zatim su uporedili sa 12.000 žena istog uzrasta koje nisu uzimale hormonsku supstitucionu terapiju. Tada je otkriveno je da svako ko nije uzimao ovu terapiju, imao je dvostruko veći rizik od smrti od virusa.

Studija, objavljena u "British Medical Journal", pratila je pacijente koji su primljeni u bolnicu između februara i septembra 2020. godine, tokom prvog talasa pandemije. Stručnjaci tvrde da estrogen može zaštititi od korona virusa jer jača imunitet i pomaže telu da se bori protiv infekcija i virusa.

Međutim, drugi veruju da studija ne uzima u obzir druge faktore, kao što su način života, težina i ishrana. Oba pola proizvode estrogen, ali žene ga proizvode u mnogo većoj količini.

Kada žene stupe u menopauzu, nivoi estrogena počinju da opadaju i mogu izazvati napade vrućine, noćno znojenje i druge simptome. Žene mogu da uzimaju HTS da bi ublažile simptome, pri čemu lek zamenjuje niži nivo estrogena zbog menopauze.

"Ova studija pokazuje povezanost između nivoa estrogena i smrti od kovida. Shodno tome, lekovi koji povećavaju nivoe estrogena mogu imati ulogu u ublažavanju ozbiljnosti virusa kod žena u postmenopauzi", rekao je profesor Malim Sund sa univerziteta Umea u Švedskoj.

Ipak, epidemiolog Stiven Evans, koji bio uključen u istraživanje, rekao je da ovim navodima treba pristupiti ozbiljno.

"Mora se imati na umu da postoji duga istorija studija, posebno u vezi sa hormonskom terapijom. U najmanju ruku, treba biti veoma oprezan kada se misli da će terapija u menopauzi imati značajne, ili čak bilo kakve, koristi u suočavanju sa kovidom", rekao je on.

(MONDO)