Oslabljen imunitet nakon kovida je normalna pojava, a ukoliko ste virus preležali tokom zimskih meseci, tada je posebno slab. Iako je važno da poštujemo mere i preporuke lekara, postoje namirnice koje će nam pomoći u jačanju imuniteta.

Iako je već poznato da jedan vitamin ne treba da pijete nakon preležane korone, obogatite svoj organizam sledećim namirnicima:

Zelenilo

Namirnice zelenila, posebno zelena salata i spanać, pravi su spas za oslabljen organizam. Sadrže važne antioksidante koji štite ćelije od oštećenja i upale.

Zdrave masti

Riba i maslinovo ulje su glavni izvori Omega-3 kiselina. Masne kiseline jačaju imuni sistem, zaustavljaju upale u početnoj fazi i štite organizam od bakterija i infekcija.

Citrus

Vitamin C je dobro poznati borac protiv virusa. Zato su limun, pomorandže i bobičasto voće obavezni na vašem meniju tokom hladnih meseci. Osim toga, šolja toplog čaja sa limunom neće samo zaštititi imuni sistem, već će vas i oraspoložiti.

Brokoli

Ovo povrće se s pravom naziva "vitaminsko-mineralna bomba". Brokoli jača imuni sistem i sadrži skoro duplo više vitamina C nego pomorandža. Bogat je kalcijumom i magnezijumom.

Pileća supa

Navika da se svi prehlađeni hrane pilećom supom nije samo stara tradicija, već i veoma efikasan metod za jačanje imuniteta ili oslobađanje od prehlade. Piletina sadrži protein koji je bogat vitaminom B, a koji utiče na zaštitne procese u telu.

(MONDO)