Zdravlje

ŽENE SA VEĆOM ZADNJICOM DUŽE ŽIVE! Jedan oblik tela je najzdraviji, a evo koji skraćuje život za čak 10 godina!

Autor Nataša Petrović

Stručnjaci kažu da oblik tela koji prirodno imate i te kako utiče na zdravlje, a žene i muškarci ove građe žive najduže!

Izvor: Nenad Novacic/Shutterstock.com

Bez obzira na to koliko smršate ili se ugojite, oblik tela koji prirodno imate ne možete da promenite. A ako imate veću zadnjicu i šire bokove u odnosu na gornji deo tela, odnosno građu u obliku kruške, radujte se jer to, kažu stručnjaci, znači da ćete duže živeti!

Za građu u obliku kruške je karakteristična veća zadnjica i manji struk, a studija je pokazala da žene koje imaju ovakav oblik tela duže žive u odnosu na one koje imaju građu jabuke, što znači da im se masti gomilaju na stomaku.

Preciznije, prema ovoj studiji, prosečna 30-godišnja žena koja ima veću zadnjicu, a uži struk, ima devet i po godina duži životni vek od one koja ima salo na stomaku.

To je još izraženije kod muškaraca, pa tako na primer 30-godišnji muškarac koji ima veliki pivski stomak u proseku živi čak 17 godina kraće od onog koji nema salo na stomaku, objavljeno je na Evropskom kongresu o gojaznosti održanom u Liverpulu.

Dr Margaret Ašvel, bivša savetnica u britanskoj vladi, koja je sprovela analizu, kaže da je salo na stomaku toliko opasno jer se nalazi oko organa i proizvodi hormone koji utiču na krvni pritisak, holesterol i nivo šećera u krvi. Drugim rečima, podiže rizik od zdravstvenih problema poput srčanih bolesti, dijabetesa i infarkta.

Da biste znali da li ste u opasnosti, dovoljno je uporediti obim struka sa visinom, kaže dr Ašvel. Kao neko opšte pravilo, obim struka bi trebalo da bude manji od polovine visine, tj. da odnos obima struka prema visine bude u razmeri 0,5 ili manje.

Tako, na primer, žena koja je visoka 162 centimetra treba da ima obim struka 81 ili manje, dok muškarac koji je visok 177 centimetara ne bi smeo da ima obim struka veći od 88.

(MONDO)