Zdravlje

SVI SU NAVALILI NA OVAJ VITAMIN ZBOG PANDEMIJE, POSLEDICE SU OPASNE: Višak može da oteža govor, gutanje i HODANJE!

Autor Tamara Veličković

Vitamin D jeste neophodan za jačanje imuniteta, ali prekomerni unos može dovesti do opasnih stanja.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Tokom pandemije korona virusa, nebrojano puta smo čuli koliko je vitamin D važan za jačanje imuniteta. Definitivno je postao najvažniji dodatak ishrani tokom korone, ali stručnjaci upozoravaju da obratite pažnju na količinu koju unosite.

Previše vitamina D može dovesti do ataksije - simptoma koji može biti rezultat mnogih stanja. To utiče na govor, ravnotežu, može otežati gutanje i hodanje.

Vitamin D pomaže u regulisanju količine kalcijuma i fosfata u telu, koji su potrebni da bi kosti, zubi i mišići bili zdravi. Iako je veoma važan, oni koji uzimaju suplemente moraju da izbegavaju uzimanje previše takozvanog "vitamina sunca".

Ako odlučite da uzimate suplemente vitamina D, 10 mikrograma dnevno biće dovoljno za većinu ljudi. Ne bi trebalo da uzimate više od 100 mikrograma vitamina D jer bi to moglo biti štetno. Klinika Klivlend kaže da je ataksija, neurološko stanje koje može da izazove nejasne reči i saplitanje, znak da ste uzeli previše suplemenata vitamina D.

Bez obzira na to, nedostatak vitamina D je takođe povezan sa neurološkim oboljenjima i neuropsihološkim poremećajima i kognitivnim oštećenjima.

Takođe, budite oprezni kada unosite velike doze vitamina A zajedno sa D u nekim ribljim uljima. Vitamin A takođe može dostići toksične nivoe i može izazvati ozbiljne probleme. Uzimanje previše suplemenata vitamina D tokom dužeg vremenskog perioda može prouzrokovati nakupljanje previše kalcijuma u ​​telu što može oslabiti kosti i oštetiti bubrege i srce.

Ako prekoračite gornju granicu, to može dovesti do osećaja mučnine. Ostali znaci da ste uzeli previše ovog vitamina uključuju povraćanje, slabost mišića i gubitak apetita.

Pročitajte i kako pravilo treba da pijete vitamin D!

(MONDO)

Tagovi