Zdravlje

NAGLI PORAST ŽENA ZAVISNIH OD ALKOHOLA U SRBIJI: Doktorka otkrila veoma POTRESAN RAZLOG zašto se odaju piću

Autor Nataša Petrović

Direktorka Specijalne bolnice za lečenje bolesti zavisnosti saopštila je da je drastično porastao broj žena zavisnih od alkohola, pa navela i razloge za to koji su veoma potresni...

Izvor: andrekoehn/Shutterstock.com/Screenshot/TV PRVA

Iako bolesti zavisnosti nisu određene polom, kada se pomene zavisnost od alkohola, većina će prvo pomisliti na muškarce. Istina je da su oni ranije češće nego žene imali ovaj problem, ali savremeno doba i pandemija doneli su promene.

"Mi u Specijalnoj bolnici beležimo značajan porast žena koje su zavisne od alkohola i koje traže pomoć u našoj ustanovi. Taj odnos pre pandemije kovida bio je četiri muškarca-jedna žena, sada je gotovo izjednačen. Trenutno u dnevnoj bolnici koja se bavi lečenjem zavisnosti od alkohola imamo veći broj žena nego muškaraca, što je prvi put otkad postoji ova institucija", rekla je u emisiji 150 minuta na TV Prva direktorka Specijalne bolnice za lečenje bolesti zavisnosti prim. dr Diana Raketić.

Logično pitanje koje se nameće je da li je pandemija doprinela naglom povećanju ove zavisnosti među ženama.

"Naravno da je pandemija doprinela porastu žena koje su razvile zavisnost od alkohola, ali moramo uvek da imamo u vidu da se one u mnogo čemu razlikuju od muškaraca, prvenstveno u tome da više od 60 odsto žena koje imaju zavisnost od alkohola imaju iskustvo fizičkog, seksualnog, emotivnog zlostavljanja. Tako ranjene, u stanjima produženog stresa kao što je pandemija kovida, gde su narušeni mehanizmi odbrane, lošiji mehanizmi za preživljavanje stresa, ima puno napetosti, brige i straha, mnogo će lakše i brže naći 'utehu' u alkoholu i tabletama".

Dr Raketić je otkrila i da je profil prosečne zavisnice od alkohola koja se trenutno leči u ovoj bolnici sledeći – stara je između 30 i 50 godina, visokoobrazovana, zaposlena, razvedena, ima jedno ili dvoje dece.

Direktorka bolnice objasnila je i šta je okidač za zavisnice da potraže pomoć.

"Taj neposredan povod da bi potražile pomoć u našoj ustanovi, uglavnom je to neki spoljašnji pritisak. To je zahtev za razvod braka, neko ekstremno nasilje u porodici, deca vrše pritisak na roditelje tj. na majku da potraži pomoć, radna organizacija ih često uslovi lečenjem u našoj ustanovi i jedno značajno somatsko oštećenje. Ti neposredni povodi kada se one jave na lečenje, imajući u vidu da su te žene visokoobrazovane, pojedine traže pomoć i same, i onda uz pomoć nas se uglavnom uključi neko iz porodice, prijateljica, partner, deca u proces lečenja. Danas nije lako biti žena, morate da budete dobra majka, dobra supruga, profesionalni na poslu, da dobro izgledate. To je nekako sve suviše zahtevnoi nažalost žene danas sigurno više piju nego ranije, ali mi se čini da su spremne da potraže pomoć, što je jako dobro, da se ta stigma smanji. Najveći neprijatelj u lečenju zavisnosti je stigma", zaključila je dr Raketić.

(MONDO)