Zdravlje

MNOGE ŽENE U MENOPAUZI OSETE KNEDLU U GRLU I ODMAH MISLE DA JE "ONO NAJGORE": Ovi simptomi razlikuju kancer od klimaksa

Autor Maja Gašić

Saznajte koji su simptomi menopauze i kako je jedan posebno izvor velike brige kod žena.

Izvor: Shutterstock/DimaBerlin

Kako da znate da li ste u menopauzi ili su sipmptomi koje osećate signal ozbiljnih bolesti koje zahtevaju hitno lečenje? Menopauza je prirodno i neizbežno razdoblje u životu svake žene koje se manifestuje kroz brojne promene u telu. Za početak, ako žena uzastopce nije imala ciklus 12 meseci, a nije trudna, niti postoji neki zdravstveni problem poput poremećaja hormona, neke teške bolesti i slično, kažemo da je ušla u klimaks. Menopauza je normalan deo starenja.

Javlja se zato što nivoi ženskih polnih hormona prirodno opadaju s godinama. Jajnici na kraju prestanu da "proizvode" jajne ćelije, tako da je normalan sled izostanak menstruacije, a sami tim i žena više neće biti u stanju da zatrudni.

Većina žena prolazi kroz menopauzu u 40-im ili 50-im godinama, mada statistilke pokazuju da se poslednjih godina prvi simptomi javljaju i mnogo ranije... Kada klimaks nastupi u 30-im, obično je reč o težem oboljenju, operaciji (na primer) uklanjanja materice ili jajnika ili je pacijentkinja podvrgnuta nekom onkološkom tretmanu.

Ovo su najčešći simptomi menopauze:

  1. gojenje;
  2. depresija;
  3. anksioznost;
  4. teškoće sa koncentracijom;
  5. neugodan osećaj u grlu, poput knedle;
  6. teškoće sa pamćenjem;
  7. osetljive ili bolne dojke;
  8. glavobolje;
  9. tahikardija;
  10. infekcije urinarnog trakta;
  11. smanjenje mišićne mase;
  12. smanjena koštana masa;
  13. opuštenije dojke;
  14. proređivanje ili gubitak kose;
  15. pojačan rast malja na drugim delovima tela, kao što su lice, vrat, grudi i gornji deo leđa.

Većina žena koja je prošla kroz menopauzu reći će vam da je baš jedan simptom kod njih izazvao veliki strah i naterao ih da pomisle da je reč o "onom najgorem", odnosno kanceru, a to je takozvana "knedla u grlu". Zašto se javlja ovaj osećaj da je nešto "zapelo" u grlu i kako znati da li je reč o običnom simptomu klimaksa ili raku?

Uzroci zbunjujućeg simptoma

Lekari objašnjavaju da jedan od najčešćih problema tokom menopauze je narušeno stanje središnjeg nervnog sistema, a koje je često propraćeno pojavom nelagode, osnosno knedle u grlu.

Jedan od glavnog uzroka ovog neprijatnog simptoma jeste hormonsko prilagođavanje u menopauzi, a nelagoda se oseća i na zidovima usne duplje i gornjih disajnih puteva. Pa tako se pacijentkinje u klimaksu žale i na akutne bolesti disajnog sistema, virusne infekcije disajnih organa i gljivične infekcije usne duplje... Sve te bolesti se javljaju zbog oslabljenog imuniteta, uzrokujući upalu i iritaciju sluznice usne šupljine i ždrela. Kao rezultat, javlja se osećaj knedle u grlu, proces gutanja je otežan zbog isušivanja i iritacije zidova sluznice.

Razlika u odnosu na kancer?

Kako da znate da nije reč o kanceru, već o čestom simptomu menopauze? Svakako, najbolje je da posetite lekara koji će dati tačnu dijagnozu, ali postoje i neke propratne manifestacije raka grla, koje mogu da ukažu na bolest...

  • promuklost;
  • otežano gutanje;
  • izrasline na vratu, koje nekad mogu da se napipaju, a nekad čak i da se vide golim okom;
  • uporne ranice;
  • bol u uhu;
  • otežano disanje;
  • manjak apetita, naglo mršavljenje;
  • generalna slabost organizma.

MONDO