Intimna nega

ŽENE GA KORISTE DA MASKIRAJU NEPRIJATAN MIRIS "TAMO DOLE", A PRAVE UŽASNU GREŠKU! Ginekolog kaže – IZAZIVATE KATASTROFU

Autor Maja Gašić

Mnoge žene ih koriste za intimnu higijenu, a nisu svesne koliko im to narušava zdravlje...

Izvor: Doucefleur/Shutterstock.com

Ne tako mali broj žena koristi eterična ulja za intimnu higijenu i ne znajući koliko ova navika može da bude opasna.

Po rečima ginekologa, eterična ulja stvaraju povoljne uslove za razvoj mikroba i samo su "mirisna maska" koja može da pogorša probleme sa mikroflorom i dovede do ozbiljnih neželjenih posledica.

"Neprijatan miris može biti povezan sa bakterijskom vaginozom (izraženom disbakteriozom), stanjem koje je neophodno lečiti, a upotreba eteričnih ulja samo stvara povoljne uslove za još veći razvoj  mikroba i pogoršava već narušenu mikrofloru", objasnila je ruska ginekološkinja Marija Selikhova.

Kako lekari ističu, omiljena je kombinacija lavandinog i kokosovog ulja, zbog njihovog poznatog  lekovitog svojstva. Ova mešavina se nanosi na sluznicu vulve i otvor vagine, a umesto ma maskrira neprijatan miris i "leči", stvara daleko veće probleme

Po rečima ginekologa, iako lavanda deluje antiseptično, ima veoma prijatan miris i zaceljuje rane, visoka koncentracija eteričnog ulja može da iritira sluzokožu i pogorša situaciju.

Pojava neprijatnog mirisa iz sekreta može biti povezana i sa vaginalnom infekcijom, neravnotežom vaginalne flore ili curenjem urina, pa je bolje da se odmah obratite lekaru ukoliko imate ovaj problem, zaključila je ginekolog dr Marija.

MONDO