Zdravlje

"KRMAČO, IMA DA TE UŠIVAM NAŽIVO": Još optužbi na račun srpskih ginekologa, ne maltretiraju samo na porođajima!

Autor Nataša Petrović

Nakon brojnih horor priča žena koje su se porađale u srpskim porodilištima, sve je više prijava zbog akušerskog nasilja, ali se ispostavilo da lekari ne maltretiraju samo na porođajima, već i na ginekološkim pregledima.

Izvor: Gorodenkoff/Shutterstock.com

Srpska javnost svako malo iznova bude šokirana ispovestima žena koje su preživele pravu golgotu na porođaju u nekom od porodilišta. Traume poput vređanja i omalovažavanja na porođaju ostavljaju trag za ceo život umesto da žena taj dan pamti kao najsrećniji u životu.

Aleksandra J., lekarka koja živi i radi u Norveškoj, nedavno je potvrdila da je kao student Medicinskog fakulteta u Beogradu, dok je bila na praksi sedam dana 2005. godine, bila svedok užasnog ponašanja lekara i medicinskog osoblja prema trudnicama i porodiljama. 

Ona je za Kurir ispričala da su trudnice ležale same u sobama i molile boga da sve prođe kako treba, ali ne najviše pažnje na nju ostavila žena koja je ležala sama u boksu i nije otvarala oči. Babice se, kako kaže, nisu obazirale na to, već su je vrećale i nazivale najpogrdnijim imenima - "kravo, svinjo, stoko, krmačo". 

Nakon toga su je, prema Aleksandrinoj priči, babice i anesteziolog šamarali, a onda je došao jedan lekar koji se ljubazno ponašao prema njoj, nakon čega je žena uspela da se porodi. Međutim, najstršnije je usledilo nakon toga, kada je doktorka rekla porodilji: "Sada ćeš, krmačo, da vidiš, ima da te uživam naživo", a onda je to i uradila, ispričala je dr Aleksandra. 

"I sama sam se susrela s takvom doktorkom"

Neprijatnosti sa ginekologom doživela je i psiholog Snežana Repac, ali ne pri porođaju. Ona je prokomentarisala Aleksandrine navode, dodajući da u to ne bi poverovala, da se tako nešto nije i o njoj desilo, ali ističe da je reč samo  o pojedinačnim slučajevima.

"Svi lekari koje poznajem su zaista izvanredni stručnjaci. Međutim, jedan od ginekoloških pregleda kod jedne doktorke ostavio je traume na mene, pa se i dan-danas plašim pregleda. Imala sam 25 godina kad me je na pregledu toliko mučki pritiskala, svom snagom, kao da neko kopitama i tegovima pritiska jajnike. Mislila sam da će mi probiti kožu. Rekla je da na grliću materice imam puno kondiloma i da se zapitam kakav mi je dečko. Poslala me na lasersko skidanje. Međutim, kako sam bila uplašena, otišla sam i u studentsku polikliniku, gde mi je doktorka rekla da ne postoje kondilomi, da je grlić čist i da bi mi ga uništili da sam otišla na lasersko skidanje", seća se ona.

"Za tu doktorku sam čula da je maltretirala mlade devojke i da se tako ophodila prema svima. Činjenica je da tokom porođaja lekari koriste neke grublje metode kako bi trudnice podstakli, pa i naljutili da bi se trgle, ali to tako mora. Ovi primeri su strašni za mlade devojke jer se želja za detetom udružena sa strahom prenosi i na dete. Devojke će živeti sa idejom da ih čeka golgota, a da je porodilište giljotina. Ove traume mogu ostaviti posledice kako na majku tako i na dete", poručuje psiholog.

Sve više prijava za akušersko nasilje

Da sve više žena prijavljuje neku vrstu ginekološko-akušerskog nasilja, potvrđuje i pravni tim advokatica Ivane Soković Krsmanović, Marine Mijatović i Jelene Stanković, koje kažu da ovaj vid nasilja podrazumeva "vređanje, ponižavajuće ophođenje, vikanje, prisiljavanje žena da urade nešto protivno svojoj volji", kao i svaki drugi vid verbalnog i neverbalnog ponašanja čija je posledica ugrožavanje zdravlja ili dostojanstva ličnosti:

"Dobijamo različite prijave, ali zajednički element svake prijave jeste da se radi o nekom obliku nasilja u ginekološko-akušerskim ustanovama Srbije, kao i da su žene u strahu da će im se nešto slično ponovo dogoditi. Primeri nasilja su razni, od vređanja, nazivanja žena pogrdnim imenima, vikanja, neodazivanja na poziv žena za pomoć, raznih oblika ponižavanja, zanemarivanja, ignorisanja i tako dalje".

(MONDO/Kurir)

Tagovi