5 ZAČINA KOJI ČINE ČUDA ZA VISOK ŠEĆER: Za neke ste čuli, a za jedan niste ni slutili koliko može da bude SNAŽAN!

Studije su otkrile koji začini snižavaju šećer, a jedan će vas iznenaditi.

Mondo/ Stefan Stojanović

Pored lekova i insulina koji reguliše nivo šećera u krvi, stručnjaci preporučuju i prirodne načine za borbu protiv dijabetesa. Jedan od njih jeste konzumiranje lekovitog bilja i začina koji su se oduvek koristili za ''lečenje'' različitih bolesti.

Ovo je lista od pet začina koji pomažu u kontroli nivoa glukoze u krvi poput grčkog semena, poznatijeg kao piskavica, kurkume, đumbira, belog luka i cimeta. 

Grčko seme - piskavica

Ovo seme ima visok procenat vlakana koji podstiču stvaranje insulina. Možete da jedete cela zrna, kuvate čaj od njega ili da ga stavljate u smesu za hleb ili druge proizvode od testa.

Kurkuma

Ovo je veoma moćan antioksidans koji osim što čisti telo od toksina, utiče i na razgradnju masnih kiselina i šećera u krvi. Preporučuje se da svakog dana popijete po čašu vode u koju ćete dodati kašičicu kurkume i nekoliko kapi limunovog soka. Na taj način ćete pojačati imuni sistem, sprečiti visok nivo šećera, ali i očistiti organizam.

Đumbir

Istraživanja izvedena na životinjama su pokazale da đumbir utiče na regulisanje nivoa šećera u krvi. Osim toga ovaj začin pomaže i kod prehlade i gripa.

Beli luk

Ova vrsta luka je sastojak skoro svih jela u Srbiji, a pozitivno utiče na smanjenje osetljivosti na insulin, pokazale su studije. Hrani daje poseban šmek, ali preporučuje se da se jede sirov, kako bi se u organizam unele sve potrebne materije, a koje se izgube prženjem ili kuvanjem.

Cimet

Ovaj ukusan začin je takođe dobar saveznik u borbi protiv visokog šećera. Jedna analiza je pokazala da konzumiranje do 6 grama cimeta značajno snižava glukozu. Možete da ga dodajete u čaj, voćne salate i različite kaše.

(MONDO)