Zdravlje

KAKO "BEZAZLEN" PAD MOŽE DA IMA NAJTEŽE POSLEDICE: Hirurg sa VMA upozorio - dva dana sve OK, a onda KRVARENJE iz pluća!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Dežurni hirurg sa VMA upozorio na padove koji mogu da imaju strašne posledice!

Izvor: RTS/screenshot

Dežurni hirurg Vojno-medicinske akademije, dr Nebojša Marić, upozorio je na povrede koje isprva delu bezazleno, a tek nekoliko dana kasnije mogu da se ispostave kao vrlo opasne. Doktor je naveo primer pacijenta iz Loznice, koji je pre dva dana pao niz stepenice, a njegove tegobe nisu ukazivale na ozbiljnost povrede koja je na kraju dovela do krvarenja iz pluća!

"Izdvajam situaciju pacijenta hitno dovedenog iz Loznice, povređenog pre dva dana, koji je zapravo imao prelom šest rebara i tek kasnije je počeo da krvari. Fragmenti slomljenih rebara su mu oštetili pluća i na VMA je doveden intubiran, na mehaničkoj ventilaciji", rekao je dr Marić u Jutarnjem programu RTS-a.

Pacijent je, rekao je on, hitno operisan i sada je stabilno ali je pitanje kako bi njegov oporavak tekao da nije doveden na VMA.

"Kada se dogodi bilo kakav pad, važno je da pacijent bude praćen klinički po svim parametrima. Na vreme sprovedena dijagnostika, radiografija i ostalo, pokazaće stepen povreda ali je bitno da dežurni lekari prepoznaju specifičnost. Nema u svim bolnicama opšteg tipa specijalista svih hirurških grana, a da ovog pacijenta nisu dovezli na hitan tretman koji mu je spasao život, pitanje je kakab bi bio njegov put", rekao je dr Marić.

(MONDO)

Tagovi