Zdravlje

MUŠKARAC SE PREDOZIRAO VITAMINOM NA KOJI SU SRBI NAVALILI! Za 3 meseca smršao 12 kila, lekari ZAPANJENI rezultatom krvi

Autor Tamara Veličković

Izgubio je 12 kilograma, neprestano povraćao, a potom je hitno prebačen u bolnicu jer se predozirao vitaminom D.

Izvor: Shutterstock/Gorodenkoff

Pandemija korona virusa naterala je ljude da više pažnje posvete suplementima, vitaminima, mineralima. Tada su lekari mnogo pričali o važnosti vitamina D, njegovom uticaju na zdravlje, ali i opasnim posledicama prekomernog unosa.

Previše vitamina D može dovesti do ataksije - simptoma koji može biti rezultat mnogih stanja. To utiče na govor, ravnotežu, a može otežati gutanje i hodanje.

Jedan muškarac uzimao je vitamin D, ali u 80 puta većoj količini od preporučene, kao i 19 drugih suplemenata. Lekari su u izveštaju koji je objavljen u BMJ Case Reports, naznačili da je muškarac ovu dozu dobio kao deo režima ishrane od nutricioniste u Velikoj Britaniji.

Nakon mesec dana redovnog konzumiranja, muškarac je počeo da oseća bol u stomaku, povraćanje, grčeve u nogama, zujanje u ušima, suvoću u ustima, povećanu žeđ. Čim je prestao da uzima vitamin D, simptomi su nestali.

Analize krvne slike zaprepastile su i same lekare. One su pokazale da je njegov nivo vitamina D bio čak sedam puta veći od preporučenog. Vitamin D pomaže u regulisanju količine kalcijuma i fosfata u telu, koji su potrebni da bi kosti, zubi i mišići bili zdravi, a njegov nivo kalcijuma, lekari su opisali kao "opasno visok". Osim toga, bubrezi su u opasnosti i prevelikom riziku od oštećenja.

Kako bi telo očistilo ogromnu količinu vitamina D, potrebno je dva meseca, a simptomi mogu da traju i nedeljama. Lekari su muškarcu davali lekove koji zaustavljaju razgradnju kostiju i koji su mu pomogli da smanji nivo kalcijuma u telu.

Doktori su naveli ovaj slučaj nesvakidašnjim, upozoravajući na opasnosti prekomernog unosa vitamina D. Ako odlučite da uzimate suplemente vitamina D, 10 mikrograma dnevno biće dovoljno za većinu ljudi. Ne bi trebalo da uzimate više od 100 mikrograma vitamina D jer bi to moglo da bude štetno.

Ako se preteruje sa unosom vitamina D, može biti otrovan za mnoge organe, uključujući creva, srce i bubrege.

Pročitajte i kako se pije vitamin D!

(MONDO)