S obzirom na to da stručnjaci stalno ističu koliko je voće i povrće zdravo i koliko je važno redovno ih jesti, većina nikad ne bi ni pretpostavila da ove namirnice mogu ponekad da budu i otrovne. Evo kojih treba da se čuvate, tj. da budete oprezniji kada ih jedete.
Liči ili azijska trešnja
Ova egzotična vrsta voća dostupna je u mnogim prodavnicama u Srbiji, ali pre nego što je pojedete, treba da znate nekoliko stvari. Ukoliko se ova voća pojede prerano, kada nije dovoljno zrela, posebno ako je pojede neko ko je propustio obrok ili neuhranjeno dete, ovo slatko voće može da bude toksično, pa čak i da dovede do fatalnog ishoda.
Svake godine u Indiji, gde je liči veoma popularan i gde se, između ostalog, uzgaja, stotine dece završi u bolnici zbog groznice, konvulzija i napada, najverovatnije izazvanih toksinima iz nezrelog ličija.
Ovo voće je posebno opasno kod onih koji imaju nizak nivo šećera u krvi ili su neuhranjeni jer toksini mogu dodatno da snize šećer i izazovu hipoglikemiju.
Dr Padmini Srikantia iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Indiji, upozorila je da bi to moglo da dovede do encefalopatije, tj. promene u funkcionisanju mozga.
"Prirodni toksini u plodu azijske trešnje su povezani sa toksičnošću koja je dovela do slučajeva encefalopatije. Moguće je da, kada se metabolizam glukoze poremeti, dođe do nakupljanja drugih metabolita koji takođe mogu da imaju neke toksične efekte. Kad je žrtva mlada i neuhranjena, uticaj je veći", objasnila je dr Srikantia.
Krompir
Krompir je definitivno jedna od najpopularnijih namirnica u našoj zemlji, ali i dalje ima onih koji ne znaju da i ovo povrće može da bude otrovno, naročito kada je proklijao ili je zelene boje.
Toksin solanin nalazi se u celoj biljci, ali predstavlja veći rizik u zelenim ili pokvarenim krompirima, poručuju iz američkog Nacionalnog instituta za zdravlje. Simptomi trovanja ovom namirnicom najčešće su povraćanje, bolovi u stomaku, ali mogu da se jave i halucinacije i paraliza.
Crveni pasulj
Postoji dosta različitih vrsta pasulja i mnoge od njih sadrže toksin fitohemaglutinin, ali su koncentracije ovog sastojka najviše u sirovom crvenom pasulju. Dobra vest je da ga mi svakako ne jedemo sirovog, a količina toksina je značajno niža u kuvanom pasulju, ali ipak treba biti oprezan.
Ukoliko dođe do trovanja ovim toksinom, mučnina, proliv i povraćanje mogu da se jave u roku od jednog do tri sata, a mogu se razviti i bolovi u želucu. Dobra vest je takođe da se većina ljudi brzo oporavi od ovog trovanja, ali bilo je i situacija kada su morali da budu hospitalizovani.
(MONDO)