Zdravlje

SVETOM HARAJU NOVE VARIJANTE OMIKRONA, A DAJU JEDAN NEOBIČAN SIMPTOM: Profesor upozorio - javlja se samo NOĆU!

Autor Nataša Petrović

Stručnjaci otkrivaju jedan neobičan simptom koji izaziva nova podvarijanta omikrona BA.5.

Izvor: Youtube/Screenshot/The Late Late Show

Korona brojke rastu širom sveta, a poslednjih dana se i u Srbiji beleži četvorocifren broj zaraženih virusom korona na dnevnom nivou.

U nekim zemljama je registrovana BA.5 varijanta kovida-19, koja važi za najzarazniju do sada, a stručnjaci upozoravaju na jedan neobičan simptom koji izaziva, a koji se javlja noću.

Profesor Luk O’Nil upozorio je da ova varijanta korone "pravi haos" širom sveta, a reč je zapravo o podvarijanti omikrona.

"Jedan dodatni simptom koji izaziva BA.5 varijanta je noćno znojenje. Bolest je sada blago drugačija jer se virus promenio. Postoji neki imunitet, važne su T ćelije, a mešavina imunog sistema i te blage razlike u virusu može da da i malo različitu bolest, sa noćnim znojenjem", kaže profeosr O’Nil.

Nove varijante omikrona još uvek nisu zvanično potvrđene u Srbiji, ali je očekivano da će u nekom trenutku stići i kod nas. Dr Milanko Šekler je pre nekoliko dana govorio o novim podvarijantama omikrona, ističući da su one 19 puta zaraznije od prethodnog omikrona, ali da za sada nema znakova da izazivaju teže kliničke slike.

(MONDO)