Zdravlje

OPASNI VIRUS PRVI PUT REGISTROVAN U EVROPI: Smrtnost je 30%, a simptomi koje izaziva su JEZIVI! Evo kako se prenosi!

Autor Nataša Petrović

Retka, ali smrtonosna nova bolest stigla u Evropu, a simptomi koje izaziva su jezivi!

Izvor: PromKaz/Shutterstock.com

Krimska-Kongo hemoragijska groznica nedavno je potvrđena kod muškarca u Španiji, što je prvi slučaj ove bolesti u Evropi.

Reč je o muškarcu srednjeg životnog doba, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), stopa smrtnosti kod ove bolesti je oko 30 odsto i smrt uglavnom nastupa u periodu od dve nedelje od početka bolesti.

Krimska-Kongo hemoragijska groznica izaziva različite simptome, među kojima su krvarenje iz očiju, bolovi u stomaku, glavobolja i povrćanje. Mogu da se jave i bolovi u zglobovima, žutica, promene raspoloženja i crvenilo u očima u ranim fazama bolesti.

Kako virus napreduje, simptomi se pogoršavaju i počinju da se javljaju velike modrice i podlivi, kao i obilnija krvarenje iz nosa.

O oporavku od ovog virusa se malo toga zna, osim da lečenje dugo traje. Za sada nema nikakvog leka koji je namenjen konkretno lečenju virusa, več se leče simptomi, a nema ni vakcine koja bi zaustavila širenje.

"Prevencija, rana dijagnoza i izolacija obolelih su jedini načini da se spreči širenje virusa", saopštili su iz Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Inače, Krimska-Kongo hemoragijska groznica je taj naziv dobila jer je prvi put virus identifikovan na Krimu 1944. goine, a zatim je prvi put izolovan u Kongu čitavu deceniju nakon toga.

Stručnjaci kažu da se virus "ne širi lako među ljudima i da je ukupan rizik za svetsku populaciju veoma nizak". Bolest na čoveka najčešće prenose krpelji, koji su rezervoari ovog virusa.

"Transmisija na čoveka se dešava kroz kontakt sa inficiranim krpeljom ili životinjskom krvlju. Krimska-Kongo hemoragijska groznica može da se prenese sa čoveka na čoveka kontaktom sa krvlju ili telesnim tečnostima inficiranog", pojašnjava Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

(MONDO)