BOSILJAK JE "LEK" ZA DUŠU I TELO! Momentalno pomaže kod PREHLADE, a usporava i STARENJE - evo za šta sve služi!

Evo kako se bosiljak koristi kao lek, ali budite oprezni!

Shutterstock

Bosiljak je od davnina poznat po svojim blagodetima i preci su ga koristili za "lečenje" mnogih simptoma. Poreklo vodi iz Indije gde su ga koristili kao "lek" i smatrali svetom biljkom, i to sa razlogom. Stari Grci su ovu biljku nazvali "basileus" što u prevodu znači kralj.

Ova mala zelenkasta biljka, karakterističnog mirisa, univerzalna je za sve - može da se koristi kao začin i kao "lek". Od nje se prave čajevi, ulja i druga "lekovita" sredstva. Pomaže kod raznih infekcija na koži i rana, a dugo je smatrana antidepresivom i odličnim sredstvom u borbi protiv stresa i napetosti.

Takođe, bosiljak je odličan i za pamćenje. Upotrebljava se kao pomoć u lečenju bolesti kao što su anksioznost, bolovi u stomaku, kašalj, glavobolja i zatvor.

Studije sa Biotehnološkog Instituta u Kini su pokazala da ekstrakt etanola iz bosiljka može da kontroliše i snizi nivo glukoze u krvi i da  poseduje antibakterijska, antigljivična i antioksidativna svojstva. Bosiljak takođe sadrži velike količine E-beta-kariofilena, koji može da bude koristan u lečenju artritisa i bolesti creva.

Naučnici sa Iranskog univerziteta medicinskih nauka otkrili su da je bosiljak odličan u smanjenju rizika od razvoja akutnih cerebrovaskularnih bolesti, kao i da poboljšava funkcionisanje centralnog nervnog sistema i memoriju.

Prema istraživanju objavljenom 2011. godine, bosiljak ima svojstva koja mogu da pomognu u zaštiti kože od nekih efekata starenja. Rezultati su pokazali da bi ekstrakt bosiljka u kremama za kožu mogao da poboljša njenu hidrataciju i smanji hrapavost i bore.

Olga Miltsova/Shutterstock.com 

A ovo su još neki od naučno dokazanih benefita ove biljke:

  • ublažava stres, anksioznost i depresiju
  • povećava sposobnost mišljenja i rasuđivanja
  • sprečava gubitak pamćenja
  • poboljšava probleme sa spavanjem i seksualnim odnosima izazvani stresom

Kao začin bosiljak daje ukus jelima, poboljšava varenje teške hrane i čuva je od kvarenja. Kada se koristi u kuhinji, bosiljak se dodaje u poslednjem trenutku, jer njegova aroma nestaje pod uticajem toplote.

"Sveti" bosiljak, poznat i kao tulasi, ima jači i ljući ukus od "običnog". Ova biljka ima snažno protivupalno dejstvo i pozitivno deluje na pluća i respiratorne infekcije, te u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama može da se koristi za pripremu čaja koji pomaže u borbi protiv prehlade, a odlična je i za zapušene sinuse.

Ukoliko želite ubrzate lečenje prehlade, jedan od idealnih saveta jeste da osim što pijete čaj od bosiljka, takođe se inhalirate njim. Stavite 2 supene kašike osušenih listova bosiljka u jedan litar ključale vode i ostavite da odstoji 3 minuta. Nakon toga udišite ovu "lekovitu" paru nekoliko minuta, dok je za decu preporučljivo do 2-3 minuta najviše.

(MONDO)