Zdravlje

DA LI NEKO IMA POLNU BOLEST SAZNAĆETE AKO GA POGLEDATE U OČI: Neočekivani simptomi ukazuju na HERPES I HLAMIDIJU

Autor Maja Gašić

Simptomi polnih bolesti mogu se videti u očima!

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Postoji jednostavan način na koji možete da uočite da li neko ima polnu bolest, kažu naučnici. Ispostavilo se da sve što treba da uradite jeste da ga pogledate u oči.

Stručnjaci iz onlajn apoteke "Chemist Click" u Velikoj Britaniji, otkrili su nekoliko simptoma koji govore da neko u vašem okruženju (eventualno osoba sa kojom želite da budete intimni), ima neku vrstu polno prenosive bolesti. Svakako, da biste se zaštitili od bilo kakve polne zaraze, preporuka je da koristite prezervative, ističu stručnjaci. 

Simptomi kao što su promene u genitalnom sekretu, tekstura kože i miris intimne regije obično su najčešći znaci na koje treba obratiti pažnju kada su u pitanju polno prenosive bolesti, ali postoji još jedan koji se često zanemaruje, a primećuje se na sasvim drugom delu tela. 

Iscedak iz oka bi mogao da bude znak genitalnog herpesa, jer ova polna bolest izaziva infekciju oka i kod muškaraca i kod žena. Bolest je poznata i pod imenom herpes keratitis, a manifestuje se tako što zaraženi oseća preveliku osetljivost u jednom ili oba oka koja je praćena bolom, usled čega se javlja i iscedak. U druge simptome spadaju i bolni čirevi ili plikovi na usnama i genitalijama.

Simptomi kao što su svrab i grebanje očiju zbog kojih su one crvene i bole, takođe mogu da budu znak hlamidije. Stručnjaci napominju da se ovo javlja kada oko dođe u direktan kontakt sa genitalnim tečnostima zaražene osobe i uzrokuje oticanje i stvaranje nekog vida "pokorice" na kapcima.

Ali, kako ne biste pomislili da je svako suzenje oka znak polno prenosive bolesti, postoje nekoliko stvari koje razlikuju hlamidiju od drugih stanja.

"Iritacija, bol, otok i iscedak obično se javljaju na samo jednom oku. Ne postoje nikakve promene u vidu, niti je se oseća izražen bol u tom oku", objasnio je Abas Kanani, farmaceut u "Chemist Click-u".

MONDO