Zdravlje

NE MISLITE DA STE UZBUĐENI SAMO ZATO ŠTO IMATE JUTARNJU EREKCIJU! Lekari otkrili uzrok i zašto NE SME da izostane!

Autor Tamara Veličković

Jutarnja erekcija ne znači uvek da je muškarac uzbuđen, ističu lekari.

Izvor: tommaso79/Shutterstock.com

Mnogi muškarci kažu da je jutarnja erekcija sasvim uobičajena pojava, dok nežniji pol to prepisuje uzbuđenosti i potrebi za seksom. Jedno istraživanje otkrilo je da muškarci sa redovnom jutarnjom erekcijom duže žive, zbog toga što imaju manje šanse za rizik od pojave bolesti srca ili moždanog udara.

Ipak, jutarnja erekcija nije uvek pojava uzrokovana željom za seksualnim odnosom. Tokom osmosatnog sna, erekcija se javlja od tri do pet puta, a postoji nekoliko naučnih objašnjenja za pitanje "zašto nastaje". Svakako, dobra vest je da ako se probudite sa erekcijom, to znači da je vaša alatka zdrava, kao i da je kardiovaskularni sistem u dobrom stanju.

Javlja se tokom REM faze

"Noćne erekcije javljaju se tokom REM faze sna (faze tokom koje sanjamo). Javljaju se kada se aktiviraju određena područja mozga", kaže dr Serhio Diez Alvarez i dodaje:

"Spavanje se sastoji od nekoliko ciklusa REM i non-REM (dubokog) sna. Tokom REM faze sna dolazi do promene u dominantnom sistemu koji se aktivira. Prelazimo sa stimulacije koja se 'bori se i beži' na onu koja odmara", objašnjava i ističe da to uzrokuje erekciju, a ljudi se često bude dok izlate iz REM faze sna.

Testosteron raste ujutru

"Testosteron, koji je na najvišem nivou ujutru, takođe se pokazalo da povećava učestalost noćnih erekcija. Zanimljivo, nije utvrđeno da testosteron značajno utiče na vizualne erotske podražaje ili erekcije izazvane fantazijom. Oni su uglavnom vođeni 'sastavom nagrađivanja' mozga koji luči dopamin", objašnjava doktor i dodaje da mnogi lekari smatraju da je to znak da morate da obavite nuždu.

"Verovatnije je da je razlog jutarnje erekcije to što nesvesni osećaj stimuliše živce i oni direktno reaguju stvaranjem erekcije (spinalni refleks)", dodao je Alvarez.

Iako nije dokazano da noćne erekcije doprinose zdravlju, činjenica je da neka istraživanja upozoravaju na njen izostanak. U njima se navodi da bi to moglo da predstavlja znak bolesti poput dijabetesa ili teške depresije.

(MONDO)