Zdravlje

VOĆE KOJE JEDETE TOKOM DIJETE JE KRIVAC ZA KRVNE UGRUŠKE: Lekari spasili ženu - htela da smrša i umalo ostala bez noge!

Autor Tamara Veličković

Slučaj, koji je objavljen u studiji, otkriva da je žena gotovo izgubila nogu zbog opasnog krvnog ugruška. Navodi se da je nastao jer je svakodnevno pila sok od grejpfruta.

Izvor: Shutterstock/DAMRONG RATTANAPONG

Krvni ugrušci najčešće se stvaraju u krvnim sudovima nogu, pa je ovo stanje poznato kao tromboza dubokih vena. Može da bude veoma opasno, potencijalno i opasno po život, a prema studiji objavljenoj u stručnom časopisu "The Lancet", konzumacija grejpfruta može da izazove ovo stanje.

Venska tromboza može da izazove teške komplikacije kao što su plućna embolija, koja može da se završi smrću i hronična venska insuficijencija. Ono što ukazuje na vensku trombozu, jesu otoci zahvaćenog ekstremiteta, bol, a ponekad i plavkasta boja kože. Često se oseća jači bol pri podizanju stopala zahvaćene noge, a jedan od važnih znakova jeste šepanje nakon dužeg putovanja.

Sličan znak za uzbunu uočen je kod 42-godišnje žene čiji je slučaj opisan u stručnom časopisu "The Lancet". Ona je svaki dan jela grejp, a prema izveštaju lekara, malo je falilo da izgubi nogu jer se stvorio krvni ugrušak.

Lekari hitne pomoći u Olimpiji, u američkoj državi Vašington, lečili su 42-godišnju ženu u novembru 2008. godine nakon što je primljena sa simptomima nedostatka daha, vrtoglavicom i poteškoćama pri hodanju. Ultrazvučni pregled pokazao je da je veliki ugrušak blokirao vene leve noge.

Bila je u neposrednoj opasnosti da izgubi nogu zbog gangrene, ali, srećom, lekari su uspeli da rastvore ugrušak lekom ubrizganim direktno u blokirani krvni sud. Lekari su potom saznali da je žena dan pre otišla na relativno dugo putovanje automobilom, od oko sat i po, uzimala je dnevnu dozu estrogenskih oralnih kontraceptiva i imala je genetsku varijantu, nazvanu faktor V Leiden mutacija, koja je povezana sa poremećajem krvnog ugruška.

Dijetu sa grejpfrutom započela je tri dana ranije, a sok od grejpa blokira delovanje enzima zvanog CYP3A4 koji razgrađuje kontraceptivni hormon estrogen, a to povećava nivo koagulabilnosti, sklonost zgrušavanju krvi. Osim toga, sok od grejpa razgrađuje se vrlo sporo, što znači da ima kumulativni učinak ako se uzima svakodnevno.

Tako se dogodilo da je trećeg dana dijete za mršavljenje tokom koje je pila sok od grejpa nivo estrogena bio mnogo viši od normalnog, a to je pomoglo stvaranju ugruška.

(MONDO)