Zdravlje

SPREČAVAJU ZDRAVSTVENE PROBLEME KOJIH SE SVI STIDE, A POBOLJŠAVAJU SE*S: Pola sata vežbi svakog dana i ORGAN JE KAO NOV

Autor Maja Gašić

Kegelove vežbe poboljšavaju zdravlje, a mogu da ih praktikuju i muškarci i žene!

Izvor: Shutterstock/Andrey Sayfutdinov

Svi znaju da su odlične za zatezanje vaginalnog mišića i poboljšanje intimnih odnosa, ali Kegelove vežbe su i veoma važne za zdravlje. Ove vežbe za karlično dno možete da primenjujete bilo gde i u bilo kom trenutku, a savršeno pomažu kontrolu urinarne inkontinencije, nevoljnog ispuštanja gasova i drugih karličnih problema.

Žene često imaju problema sa bešikom zbog različitih problema kao što su trudnoća, porođaj, operacija, starenje, gojaznost, itd. Tu na scenu stupaju ove vežbe! Kegelove vežbe su korisne kad god postoji problem sa slabom bešikom i nevoljnim ispuštanjem urina, na primer, kada se smejete, kijate ili čak i kašljete.

Mnogi lekari ih preporučuju tokom trudnoće ili neposredno nakon porođaja a kako bi se ojačao donji deo tela i unutrašnji organi. Najviše ljudi za njih zna kao korisne vežbe za poboljšanje seksa, ali njihove blagodeti su mnogostruke

Kako se rade Kegelove vežbe?

Kegelove vežbe treba da budu deo vaše svakodnevne rutine. Ali, prvo je neophodno da  ispraznite bešiku. Evo na šta da obratite pažnju i koja pravila da ispoštujete:

  • "Locirajte" mišiće karličnog dna tako što ćete naglo zaustaviti urin usred mokrenjai. Jednom kada znate koji je to mišić, možete da izvodite vežbe u bilo kojoj situaciji.
  • Kegelove vežbe počnite zatezanjem mišića, držite tako 5-6 sekundi, a zatim se opustite.
  • Veoma je važno da se usredsredite na zatezanje mišića da bi vežba bila ispravna. Ne zatežite mišiće stomaka, butina ili zadnjici i izbegavajte zadržavanje daha.
  • Uvek uradite set od najmanje tri vežbe, ponavljajući ih 10-15 puta dnevno.

Kegel za muškarce

Ove vežbe mogu da rade i muškarci, razlike u odnosu na savete za žene su minimalne. Evo kako treba da izgledaju: 

  • Sedite, stanite ili lezite u udoban položaj i opustite mišiće. Zatim stengite mišiće anusa kao kada želite da sprečite ispuštanje gasova, ali trudite se da pritom ne stežete mišiće zadnjice, stomaka ili butina.
  • Stegnite mišiće kao kada želite da zaustavite mlaz urina, zatim opustite mišiće.
  • Kada stegnete mišiće, zadržite ih tako desetak sekundi, zatim opustite na deset sekundi.

U roku od 12 nedelja počećete da primećujete promene u i zato je važno da Kegelove vežbe radite svakodnevno. Polni organi su revitalizovani i funkcionišu kao "novi", a sprećićete i probleme koji često umeju da budu neprijatni i kojih se mnogi stide. 

MONDO