Zdravlje

NAJNOVIJA METODA LAKO RAZBIJA KAMEN U BUBREGU: Urolog objasnio proceduru - izvodi se BEZ REZA, a evo ko su KANDIDATI!

Autor Tamara Veličković

Nove metode omogućuju lako razbijanje kamenja u bubregu, na znatno brži i jednostavniji način.

Izvor: RTS /Printscreen

Dobre vesti za sve koji muče muku sa kamenom u bubregu! Svaki deseti čovek na planeti pati od kamena u bubregu, a najugroženiji su oni koji su stariji od 30 godina.

Oni koji su ga doživeli, bili su spremni da pokušaju bilo šta samo da nikada više ne prolaze kroz istu agoniju. Mnogima se savetuje pijenje vode kako bi se kamenje prirodno izbacilo, ali napredak na polju urologije i usavršavanje novih operativnih procedura omogućava brže i lakše rešavanje tog problema.

"Planirano je da se uradi četiri do pet endoskopskih operativnih zahvata razbijanja kamena u mokraćnim putevima. To su operacije koje se izvode bez reza, izvode se kroz mokraćne kanale dok se ne dođe do kamena koji se razbija pneumatski, ultrazvučno ili laserski", objašnjava na RTS-u potpukovnik urolog, dr Mirko Jovanović.

Ova operacija se izvodi pod opštom anestezijom, a traje između 30 minuta i sat i po vremena. Kandidati za ovaj zahtev su pacijenti sa kamenom na određenom mestu, a za gornju granicu ove metode uzima se kamen od dva centimetra.

Moguće je razbijati i veće kamenje, ali se to radi drugačijim zahvatom kroz leđa, kamen se razbija u bubregu i istovremeno vadi. Ta metoda je prvi put primenjena u martu ove godine, a do sada je operisano osam pacijenata. Jovanović otkriva da pojava kamena zavisi od više faktora - pola, godišta, zanimanja, socio-ekonomskih uslova, načina ishrane i načina života.

"Najčešće se kod pacijenata uočava nepravilna ishrana i slaba fizička aktivnost, kao i određeni metabolički sindrom ili gojaznost", ističe dr Mirko Jovanović.

(MONDO/RTS)