Zdravlje

OSEĆATE SE KAO DA STE PREHLAĐENI, A NISTE SIGURNI DA LI STE ZAKAČILI KORONU? Evo kako TELO BOLI kad imate kovid

Autor Maja Gašić

Određene vrste i lokalitet bola ukazuju na zarazu koronom. Evo kako da razlikujete prehladu od kovida.

Izvor: Kitja Kitja/Shutterstock.com

Prema posled njim informacijama, u Srbiji su u poslednja 24 časa registrovana 2.435 nova slučaja infekcije korona virusom, 11 osoba je preminulo, a 26 se nalazi na respiratorima u bolnicama širom zemlje. U Americi najavlju kraj pandemije, virus je oslabio i sada stvara sve lakše kliničke slike, a kako naši i svetski stručnjaci ističu, nema novih varijanti i sojeva na pomolu. 

"Situacija sa korona virusom nikada nije bila globalno povoljnija, jer se ne pojavljuje nova varijanta. Korona se obično pojavljuje kao nova varijanta u područjima gde virus slobodno cirkuliše, gde nema kolektivnog imuniteta i kako vidimo pošto je cirkulacija sve manja, sve je manja šansa za pojavu nove varijante korona virusa", izjavio je nedavno epidemiolog dr Predrag Kon. 

Istovremeno, u Srbiji raste broj obolelih koji prijavljuju simptome slične prehladi - temperatura, grlobolja, opšta slabost, curenje iz nosa i kašljanje.

Kako da znate da je reč o prehladi, a ne o infekciji koronom?

Bol je takođe jedan od indikatora korone. Kovid izazvan korona virusom izaziva brojne komplikacije, a pored znakova koji ukazuju na zarazu kao što su groznica, curenje iz nosa, bol u grlu i začepljenost nosa, mnogi zaraženi takođe osećaju jak bol u zglobovima i mišićima.

Bol povezan sa zarazom korona virusom je tipičan i razlikuje se od drugih vrsta bola, a evo kako da ga prepoznate:

  1. Bol u telu povezan sa kovidom 19 često se oseća u mišićima i zglobovima. Ovi bolovi čine udove tupim i mogu da ograniče pokretljivost i snagu.
  2. Intenzitet bola varira od pojedinca do pojedinca. Dok kod nekih ljudi to može biti tup bol, kod nekih može biti intenzivniji i kontunuiran.

MONDO