Zbog čega nastaje nelagodna kiselina u želucu uzrokovana gastritisom - pogotovo nakon jela? Neki ljudi zbog ove bolesti i bolova u želucu muče pravu muku, te teško mogu i da zaspe.
O tome kako gastritis nastaje, ali i kako se otklanja u emisiji "Jutro" na Prvoj televiziji govorio je doktor Vladimir Sinicki, specijalista radiologije.
"Čak 90 odsto odraslih ljudi u Srbiji ima neki oblik gastritisa. On, kao i čir želuca i dvanaestopalačnog creva su najčešća psihosomatska oboljenja, zbog toga što je glavni uzrok dugotrajni stres", objasnio je doktor. On je dodao da se pacijenti obično žale na gornje predele stomaka, koje opisuju kao žarenje i peckanje, a koje je propraćeno i mučninom, gađenjem, gorušico, nadimanjem stomaka i podrigivanjem.
Pored svakodnevnog stresa, još jedan od uzroka nastanka ovih tegoba jeste heliko bakterija (Helicobacter pylori). Takođe, preterano konzumiranje začinjene hrane, alkohola i kafe na prazan želudac može da dovede do gastritisa. Pored ovih poznatih uzroka, doktor je i naveo da dugotrajna upotreba lekova - najčešće onih koji su namenjeni za bolove poput brufena, diklofena i aspirina, mogu da nadraže želudac.
"Kada primetite da vam se nakon unosa ovih namirnca javlja podrigivanje, nadimanje i bolovi u stomaku, onda treba da se javite lekaru i uradite biorezonantni skener", savetovao je doktor Sinicki.
Ali šta najviše pomaže kod gastritisa?
Izbegavajte sve vrste luka, jer oni dodatno iritiraju želudac, dok soda bikarbona smanjuje kiselinu u želucu, ali samo privremeno. Ukoliko vam gore navedeni simptomi nakon izvesnog vremena ne prolaze, svavako je odlazak kod lekara najbolje rešenje.
(MONDO)