Čirevi na želucu predstavljaju i te kako bolne rane koje se javljaju na želudačnoj sluznici. Nastaju najčešće kad dođe do oštećenja mukusa koji štiti sluznicu ovog organa od prevelike kiselosti želudačnog soka. Kada dođe do njegovog stanjivanja ili propadanja, sokovi za varenje uništavaju sluznicu želuca.

Stručnjak za ishranu Ksenija Černaja otkrila je koja hrana u velikoj meri povećava rizik od pojave čira. Po rečima nutricioniste, bolest se najčešće leči lekovima, a samo mali broj ljudi obraća pažnju na ishranu.

"Iritaciju sluzokože izazivaju alkohol i šećer, pa je najbolje da ih izbacite iz ishrane, ili makar konzumiranje svedete naminimum", otkriva.

Takođe, ako imate problema sa želucem, preporuka stručnjaka je da se odreknete paradajza, patlidžana i paprike. Činjenica je da njihova kora i semenke sadrže supstance koje iritiraju sluzokožu.

Uz hranu, lekovi - uključujući oralne kontraceptive, inhibitore protonske pumpe i nesteroidne antiinflamatorne lekove, takođe mogu negativno da utiču na funkcionisanje želuca. U zdravom stomaku, poseban film štiti zidove, ali pod uticajem helikobaktera, a sa smanjenjem nivoa hlorovodonične kiseline, sluznica želuca je podložnija oštećenjima.

MONDO