Zdravlje

ZA PAR SEKUNDI OPIPAJTE GRUDI KOD KUĆE! Ovo je bitna razlika između simptoma RAKA DOJKE i žlezde - može da vas ZAVARI

Autor Teodora Boškovski

Evo kako da kod kuće za nekoliko sekundi proverite grudi i na vreme otkrijete mogućnost nastanka karcinoma dojke!

Izvor: Shutterstock/Drazen Zigic

Kancer dojki predstavlja vodeći uzrok obolevanja od malignih bolesti kod žena, ne samo kod nas, već širom sveta. U Srbiji prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut svake godine oboli više od 4.600 žena, dok preko 1.600 njih izgubi bitku sa ovom opakom bolešću.

Stoga je jako važno da na vreme redovno proveravate dojke kako same, kod kuće, tako i odlaskom kod lekara kako biste na vreme sprečile razvijanje kancera. Proveravanje grudi kod kuće je najbrža opcija i ne iziskuje vam previše vremena, a evo nekoliko saveta kako da znate da li ste napipali žlezdu ili je u pitanju maligna izraslina.

Doktor Arif Kamal, direktor američkog udruženja za borbu protiv kancera, objasnio je na šta posebno treba da obratite pažnju.

"Izrasline su obično okrugle i čvste na dodir. Na dodir, po pravilu ne bole i za razliku od žlezda, ne pomeraju se kad ih napipate", objasnio je doktor i dodao da se uglavnom nalaze mnogo dublje - u tkivima. Prema iskustvima pacijenata, maligne izrasline koje ukazuju na kancer dojke deluju kao zrno graška u mahuni.

"Uglavnom imaju glatku teksturu, čvrste su i ne bole", napomenuo je doktor, dok je doktorka sa radiologije, Alisa Kubison istakla da se ove izrasline teško pomeraju s jedne strane na drugu prilikom dodira, a još odličan način provere jeste da jednu dojku uporedite sa drugom i obratite pažnju na razlike.

  • Asimetrija u izgledu dojki (dojke nejednakog izgleda ili veličine)
  • Izražen venski crtež na koži jedne dojke
  • Uvučene bradavice i/ili areole
  • Malinast izgled uz pojačano perutanje kože bradavice
  • Otok kože dojke sa izgledom pomorandžine kore
  • Crvenilo na delu ili celoj dojci
  • Uvećani limfni čvorovi u pazuhu, u jami iznad ili ispod ključne kosti
  • Rane na koži dojke (inficirane i krvave)

Zbog svega navedenog, od ekstremne je važnosti da minimum jednom mesečno uradite samopregled obe dojke (pregled opipavanjem tkiva dojke), minimum jednom godišnje odete na kontrolu i ultrazvuk dojke, kao i na mamografiju. Isključivo od vas zavisi da li ćete na vreme da otkrijete ovaj podmukli oblik raka, jer ukoliko se dijagnostikuje pravovremeno, ovaj karcinom je o velikom procentu izlečiv.

(MONDO)