U kojoj meri je seksualno obrazovanje važno, pogotovo kod mladih, govori to da ukoliko dovoljno poznajemo uzroke određenih bolesti, mnogo lakše ćemo ih otkloniti ili sprečiti da dođe do njih.

Danas se obeležava svetski dan kontracepcije, a koliko zapravo mladi vode računa o njoj i na koji način sve mogu da se zaštite od polno prenosivih bolesti, u emisiji "150 minuta" na Prvoj televiziji  govorili su stručnjaci iz oblasti genikologije i akušerstva.

Statistika kaže da čak 37,7 % Srba ne koristi nikakvu zaštitu pri seksualnom odnosu, a najčešće polno prenosive bolesti su hlamidija, bakterija ureaplazma, sifilis, kao i humani papiloma virus koji je glavni uzročnik nastanka raka grlića materice. U Evropi, Srbija se nalazi na petom mestu po oboljevanju od raka grlića materice, a prema statistikama godišnje od njega oboli oko 1.000 žena.

Doktor Radomir Aničić, specijalita ginekologije i akušerstva u GAK-u smatra da Srbija ima veoma slab skrining - odnosno da žene neredovno odlaze na ginekološke preglede.

"Karcinom grlića materice je izlečiva bolest ako se uhvati u ranom stadijumu, ali to podrazumeva da se radi i skrining i jedan obavezni godišnji pregled koji se završi u roku od 10 minuta", objasnio je doktor Aničić i dodao da on uopšte nije bolan.

HPV, tj. humani papiloma virus koji je odgovoran za nastanak karcinoma grlića materice, može da se spreči Gardasil vakcinom, a koja je nedavno ženama, ali i muškarcima dostupna u Srbiji  kao jedan od načina prevencije, na šta je i sam doktor podsetio.

Doktor Aničić rekao je da je najbolje da vakcinu prime mlade devojke koje još uvek nisu stupile u seksualne odnose, kako bi se na vreme zaštitile. Takođe, iako muškarci ne mogu da obole od raka grlića materice, oni mogu da prenesu infekciju HPV-om svojim partnerkama.

Rak grlića materice je bolest koja počinje kada se ćelije grlića materice, inficirane virusom HPV, izmene i počnu da se umnožavaju na nekontrolisan način. Osim vakcinacije, prevencija može dodatno da se postigne i redovnim skrining Papanikolau testom kod izabranog ginekologa.

(MONDO)